Evo kako da iskoristite ljuske od jajeta
Ilustracija

Ne bacajte ih

Evo kako da iskoristite ljuske od jajeta

Ljuska od jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala.

Zbog tih kvaliteta ljuske od jaja su idealne za ishranu zemljišta – dodavanjem Ca u tlo smanjuje se njegova kisjelost, a biljke će tako brže rasti i koren će im se brže razvijati.

Izmrvljene ili samljevene ljuske od jaja možete preliti i prirodnim jabukovim sirćetom pa ostaviti da odstoje oko 3 nedjelje, da bi se postigao bolji efekat. A možete ih koristiti i odmah tako izmrvljene.

1. Izmrvljene ljuske od jaja možete dodati u kompost za baštu. One se brzo razgrađuju, a pošto su bogate kalcijumom i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijumom.

2. Uz pomoć ovog trika možete se riješiti i štetočina poput puževa i gusjenica. Potrebno je samo da izmrvljene ljuske pospete oko biljaka u bašti. Ako ljuskama od jaja dodate još i pepeo, efekat će biti bolji.

3. Napravite prirodno đubrivo za vaše sobno cvijeće u kombinaciji sa socom od kafe. Ljuske od jaja potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutro toj vodi dodajte soc od kafe u odnosu 1:4 i time zalijte biljke.

4. Usitnjene ljuske od jaja dodajte u hranu za kokoške. One će ih snabdijevati kalcijumom budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žumance, zgrušavanje krvi i stezanje mišića.

5. Ljuske od jaja mogu da posluže i kao hrana za ptice, posebno u zimskom periodu kada im je sužen izbor hrane. Ljuske prvo treba sterilisati (ispeći u rerni 20 minuta na 180 stepeni), a potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili flašu.

6. Ukoliko vaš ljubimac, naročito pas, ima česte prolive, smrvite ljusku od jaja u prah, pa je dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi davati kućnim ljubimcima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.