Rasulo dugo deceniju
Ilustracija

Nakon bjelopoljskih i podgorički lovci dižu svoj glas

Rasulo dugo deceniju

Izgleda da nešto ne funkcioniše kad je crnogorsko lovstvo u pitanju. Ustvari, sudeći po onom što se ovih dana dešava, izgleda da mnogo stvari ne funkcioniše.

Nakon bjelopoljskih javili su se i podgorički lovci sa gotovo identičnim pričom o, kako tvrde, nezakonitim poslovanjem najveće lovačke organizacije u Crnoj Gori, makar po broju članova. 

Pet godina, priča nam grupa lovaca predvođenih predsjednikom sekcije Kuči podgoričkog lovačkog udruženja, obijaju pragove nadležnih državnih institucija podnoseći tužbe i nailazeći najčešće na ćutanje administracije.

lovacpuka

Sve je počelo, kažu, prije deceniju kada je prvi mandat skupštine Lovačkog društva Podgorica istekao. Trebalo je birati novi saziv ali oni koji i dan danas gazduju lovačkom teritorijom Podgorice nijesu bili spremni da se toga i odreknu.

Umjesto toga, tvrde lovci, Lovačko odruženje nastavlja da funkcioniše neligitimno i do današnjeg dana skupština, kojoj je mandat istekao 2008. godine nije mijenjala svoj sastav na osnovu statuta Udruženja. To je, kažu, 28. 09. 2015 konstatovao i tadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović koji je u svom dopisu udruženju navo da je skupština lovačkog društva nelegitimna jer joj je istekao mandat te traži njeno raspuštanje i sazivanje nove. 

„To se nije dogodilo jer je rukovodstvo jednostavno odbilo da postupi po ministrovom dopisu a postupili su po prethodnom dopisu lovnog inspektora Milenka Malidžana koji im je, na osnovu kojeg zakona nikom nije jasno, naložio da održe skupštinu koju je ministar Ivanović proglasio nelegitimnom. Na takvoj skupštini donesen je novi pravilnik o radu i izvršen novi izbor delegata. Tim novim pravilnikom ukinuta je teritorijalno ustrojstvo sekcija i pravo lovaca da biraju svoje delegate u skupštini. Bolje reći, rukovodstvo lovačke organizacije uvelo je mimo statuta, verifikacionu komisiju koja može da odbije predloženog predstavnika lovaca ako im nije po volji“, priča Dejan Ivanović, predsjednik sekcije Kuči, podgoričkog udruženja lovaca.

IMG6c88dc9a9130b074450145b65ad01208V

Ivanović, foto:Privatna arhiva

Ivanović dodaje da su se zbog svih nagomilanih problema obraćali i policiji i nadležnima za privredni kriminal i poreskoj inspekciji i mnogim drugim državnim institucijama od koijh imaju samo ćutanje ili odgovor kojim se proglašavaju nenadležnim.

Čak se i Ministarstvo poljoprivrede sa kojim podgoričko Lovačko društvo ima potpisan ugovor na koncesiju podgoričkih lovišta na njihove prigovore da se taj ugovor krši, proglašava nenadležnim.

I dok je na čelu bjelopoljskog lovačkog udruženja bio službenik ANB na čelu podgoričkog je službenik policije Dragan Klikovac, iako tvrdi Ivanović, on to može biti samo uz odobrenje MUPa i nadležnog starješine.

Zbog toga se, a i zbog različitih finansijskih malverzacija u društvu, obratio MUPu koji je u odgovoru na njegov dopis sebe proglasio nenadležnim i uputio lovce na nadležne inspekcije. MUP je isti dopis proslijedio i inspekcijama koje ni do današnjeg dana podgoričke lovce nijesu udostojile odgovora.

„Zbog toga smo 20. februara 2018. Agenciji za sprječavanje korupcije poslali dopis sa zahtjevom da ispita da li Dragan Klikovac kao službenik MUPa može biti predsjednik jedne NVO, što su danas sva lovačka društva u Crnoj Gori. I od njih čekamo odgovor“, priča Ivanović.

f911abc0acf43312873e1be067e40b90

 

Zbog svega što se događalo i događa u Lovačkom društvu Podgorice nekadašnja lovačka sekcija Zeta istupila je iz članstva i osnovala svoje lovačko društvo. Ipak, kaže Ivanović, u podgoričkom lovačkom društvu i dalje postoji lovačka sekcija Zeta koja ima tri delegata u skupštini društva dok sekcija Kuči, koja broji stotinu članova, ima jednog. 

Zahvaljujući Zakonu o legalizaciji oružja kojim su se, kroz članstvo u lovačkim udruženjima, mogli registrovati neregistrovani komadi oružja, Lovačko Društvo Podgorice dobilo je i gradsku sekciju iako u gradu nema lova.

Finansije su posebna tema, tvrde lovci. Udruženje se finansira od lovačkih članarina a stalno zaposleni mogu biti lovočuvari, upravnik lovišta i sekretar društva. U izvještaju za lovište Podgorica 3 za 2013. godinu, od utrošenih 12 260 eura 7 400 eura otišlo je na plate lovočuvaru čije ime lovci ni do dana današnjeg nijesu uspjeli saznati. Od 2014. godine Lovačko društvo ima stalno zaposlenih osam članova a lovci znaju samo za njih šest. U finansijskim izvještajima piše da imaju pet terenskih i jedno luksuzno vozilo a imaju samo dva vozila, tvrde lovci. 

Ono što je najgore tvrde lovci, ako se izuzme činjenica da je Dragan Klikovac kao predsjednik društva promjenama statuta sebi dao ovlašćenja koja zakon ni ne poznaje, jeste da u podgorička lovišta već deset godina nije unešen ni kilogram soli niti bala sijena za prehranu divljači, iako se troškovi za to uredno nalaze u finansijskim izvještajima. Ništa od onog što je zakonom propisano se ne radi ali je zato raširen krivolov koji očigledno niko ne vidi.

I na kraju jedna zanimljivost, jedan lovni dan lovca koji dođe iz inostranstva u Crnoj Gori košta stotinu eura. 

U periodu 2015-2016. na podgoričkim lovištima lovila su 2, slovima i brojem dva stranca, koji su ulovili tri prepelice i dvije šljuke.      

    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.