Ukoliko je obim vašeg vrata veći od ovog HITNO posjetite ljekara!
Foto: Ilustracija

Rizik od srčanih oboljenja

Ukoliko je obim vašeg vrata veći od ovog HITNO posjetite ljekara!

Nije rijedak slučaj da muškarci imaju veći obim vrata nego što je normalno, ali i veći rizik od srčanih oboljenja, potvrđuju rezultati studije iz Brazila.

U istraživanju je učestvovalo skoro 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealan obim vrata za muškarce 38 centimetara.

Muškarci čiji je obim vrata veći za samo 2.5 centimetara od prosječne veličine imaju imaju veću šansu da budu rezistentni na insulin, povećan krvni pritisak, povišene trigliceride ili "dobar" holesterol.

Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu da prouzrokuju pojavu upalnih procesa koji dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navodi se u studiji. 

Muškarci koji vježbaju često imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, ali oni neće imati iste probleme jer je reč o mišićima, a ne masnoćama.

Naredni korak koji bi, dakle, trebalo da napravite jeste da uzmete krojački metar i izmjerite obim vrata.

Ukoliko broj bude bio veći od 38 centimetara, dobro bi bilo da zbog prevencije posjetite ljekara.

On će sprovesti sve neophodne analize, izmjeriti krvni pritisak, kao i šećer u krvi i holesterol.

Rezultati studije pokazali su da osobe sa većim obimom vrata od prosječnog najčešće imaju tri ili više puta veći rizik od srčanih oboljenja, prenosi Srbija danas.

I za žene važi isto, ukoliko ne mogu da zakopčaju haljinu u predjelu vrata, trebalo bi da se ozbiljnije pozabave svojim kilogramima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.