Gordana napravila srce od matičnih ćelija
Ilustracija

Gordana napravila srce od matičnih ćelija

​Naučnici sa Univerziteta u Kolunbiji napravili su srčani mišić od matičnih ćelija, koji radi isto kao srčani mišić odraslog čovjeka.

"Ovo otkriće nije samo fascinantan naučni poduhvat, već bi moglo da predstavlja revoluciju u medicini kakvu poznajemo", rekla je vodeća autorka istraživanja prof. Gordana Vunjak-Novaković, koja je sa svojim timom uspjela da napravi srčani mišić od matičnih ćelija.

"Možete da proučavate bolesti, uticaj ljekova i možete da prilagodite studiju tako da bude za određenog pacijenta", kaže ona o projektu.

To može da bude sve jer napokon imate nešto što je tako blisko normalnom ljudskom srčanom mišiću, a može da se napravi od bilo čijih matičnih ćelija.

Zahvaljujući ovom otkriću, naučnici sada mogu ovo tkivo da koriste kako bi razvili tačne modele ljudskog srca, koji dalje mogu da se koriste u sutdijama kompleksnih bolesti ili razvoja novih ljekova.

"Postoji mogućnost da će to tkivo moći da se koristi i da se "popravi" tkivo oštećeno srčanim udarom, na primjer", istakla je Vunjak-Novaković, i dodala da to za sada još uvijek nije testirano.

Naučnici su inače i ranije uspjevali da naprave srčani mišić od matičnih ćelija, ali je to bilo "nezrelo" odnosno nerazvijeno srce.

Ovo je prvi put da su uspjeli da imitiraju karakteristike srca odraslog čovjeka, koje mora da radi znantno jače.

Mondo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.