Naučnici protestvuju zbog upotrebe vještačke inteligencije u vojne svrhe
Foto: Ilustracija

Bojkot južnokorejskog univerziteta

Naučnici protestvuju zbog upotrebe vještačke inteligencije u vojne svrhe

Hiljade zaposlenih u Guglu, među kojima i inžinjeri na visokim pozicijama, potpisali su interno pismo s protestom zbog umiješanost kompanije u program Pentagona koji koristi vještačku inteligenciju za analizu video snimaka i koji bi se mogao koristiti za preciznije napade dronovima.

Istraživači koji se bave vještačkom inteligencijom iz skoro 30 zemalja pozvali su na bojkot južnokorejskog univerziteta zbog zabrinutosti da saradnje njegove nove laboratorije s vodećom kompanijom za vojnu opremu može dovesti do stvaranja "robota ubica".

U internom pismu u Guglu traži da se kompanija povuče iz Projekta Maven, pilot programa Pentagona i da se najavi politika kompanije da "nikada neće praviti tehnologiju za ratovanje".

"Vjerujemo da Gugl ne bi trebalo da bude u ratnim poslovima", navodi se u pismu glavnom direktoru Sundaru Pičaiju u kojem se spominje i moto kompanije "Ne budi zao".

Pismo koje cirkuliše Guglom i koje je privuklo više od 3.100 potpisnika, održava kulturni sukob Silikonske doline i federalne vlade koji će se vjerovatno intenzivirati kako  napredna vještačka inteligencija sve više bude koristila u vojne svrhe.

Više od 50 vodećih naučnika potpisalo je pismo u kojem se traži bojkot Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju i njegovog partnera, proizvuđača vojne opreme Hanvha sistems. 

Istraživačli su naveli da neće sarađivati s tim univerzitetom ili gostima iz KAIST zbog straha da ta institucija nastoji da "ubrza trku u naoružanju razvojem" autonomnog oružja.

Poziv na bojkot je organizovao uoči sastanka sljedeće nedjelje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi o autonomnom oružju i više od 20 zemalja je tražilo potpunu zabranu robota ubica, pošto je upotreba vještačke inteligencije u vojskama širom svijeta podstakla strahove od nastanka Terminatora.

Hanvha je jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača oružja i proizvodi kasetnu municiju koja je zabranjena u 120 zemlja po međunarodnom sporazumu, prenosi B92.

Južna Koreja, zajedno sa sa SAD, Rusijom i Kinom, nije među potpisnicima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.