Šta je miopija i kako je liječiti?
Foto: Ilustracija

Sve češće se pojavljuje

Šta je miopija i kako je liječiti?

Vidite predmete koji su vam blizu, ali oni udaljeni su nejasni. Možda pritom patite od glavobolje i mutno vam je pred očima. Ako to zvuči poznato, možda imate miopiju ili kratkovidost.

Ova pitanja i odgovori pomažu da se objasni taj čest poremećaj vida. 

Što je miopija? 

Riječ dolazi od grčkog "myops", što znači žmirkati. Pretjerano žmirkanje i čkiljenje jedan je od znakova miopije, stanja u kojem predmete u blizini možete jasno vidjeti, ali one udaljene ne. 

Ugledni njemački oftalmolog Tim Behme kaže da miopija nije bolest nego devijacija od normalnog. Učestalost miopije sve je veća pa Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi od nje do 2050. moglo da pati pola svjetske populacije, prenosi Hina.

Što je miopija teža, to teže mogu biti i posljedice ako se ne liječi. Jedna od njih je ablacija mrežnjače. 

Stoga je važno postaviti dijagnozu što prije. Oftalmolozi će to utvrditi pažljivim pregledom oka i refrakcije (loma) svjetlosti koja pomaže u fokusiranju predmeta i ako bude potrebno odrediće odgovarajuću dioptriju kako bi se ispravile refrakcijske greške oka. 

Šta je uzrokuje? 

"Ona se obično javlja kada je očna jabučica preduga", kaže Frank Šefel, profesor na Oftalmološkom institutu pri univerzitetu u Tubingenu. 

Zbog preduge očne jabučice fokus 'pada' ispred mrežnjače, a ne na nju, što onemogućava stvaranje izoštrene slike udaljenog predmeta. 

"Očna jabučica odrasle osobe koja je preduga samo za milimetar rezultira miopijom dioptrije -2,7", kaže Šefel, govoreći o mjernoj jednici koja opisuje refrakcijsku grešku. 

Ko je skloniji miopiji? 

Stanje se obično javlja između 6. i 25. godine, kažu stručnjaci, ali nije potpuno jasno zašto. 

Genetska predispozicija ima samo manju ulogu, kaže australijski oftalmolog Ijan Morgan. Naučnici ukazuju na spoljne uzročnike, poput rada koji uključuje pretjerano naprezanje očiju gledanjem u predmete na vrlo maloj udaljenosti. 

Djeca današnjih dana mnogo vremena provode u zatvorenom i izlažu se takvim uslovima, bilo da čitaju ili pišu u školi ili koriste kompjuter ili smartfon kod kuće. To, zajedno s prekratkim izlaganjem sunčevim zracima, izgleda da povećava rizik za kratkovidost. Naučnici još nijesu pronašli objašnjenje zašto je to tako. 

Da li je kratkovidost izliječiva? 

Miopija je progresivna, ali ona se kod školske djece može smanjiti. Djeca bi morala što je više moguće da se igraju napolju i da odmaraju oči od naprezanja gledanjem u predmete na maloj udaljenosti. Što prije, to bolje, kaže Morgan. 

Po Šefelu, posebne naočare i kapi za oči koje sadrže atropin takođe pomažu u zauzdavanju progresije miopije. 

Kod odraslih, otprilike nakon tridesete godine, mogu se rješavati samo simptomi miopije, ali ne i sam poremećaj, kaže Behme. 

Osoba mora nositi odgovarajuće naočare ili kontaktna sočiva. Laserska operacija oka, takođe, je opcija. 

Odrasli ne treba da brinu da će im korišćenje optičkih pomagala pogoršati vid. To je mit koji je odavno razotkriven. Važno je, međutim, da to pomagalo bude prikladno, odnosno s ljekarskim receptom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.