Zbog falsifikovanja diploma u Crnoj Gori osuđeno 12 osoba
Ilustracija

U 2017.godini

Zbog falsifikovanja diploma u Crnoj Gori osuđeno 12 osoba

U 2017. Ministarstvo prosvjete je podnijelo 19 krivičnih prijava protiv podnosilaca zahtjeva za priznavanje falsifikovane inostrane diplome.

Sudovi su prošle godine zbog falsifikovanja izrekli uslovne kazne zatvora za 12 osoba i naložili oduzimanje obrazovnih isprava.

U izvještaju o radu Ministarstva prosvjete za 2017. godinu, u postupku priznavanja inostranih obrazovnih isprava (do nivoa visokog obrazovanja) podnesena su 1.652 zahtjeva, gdje je u propisanom roku doneseno 1.006 rješenja o priznavanju inostranih obrazovnih isprava.

“U propisanom roku nije riješeno 280 zahtjeva za nostrifikovanje diploma koji su u postupku rješavanja. U postupku priznavanja inostranih obrazovnih isprava okolnosti koje utiču na dužinu trajanja upravnog postupka tj. njegovu efikasnost, prilikom priznavanja inostranih obrazovnih isprava za osnovno i srednje obrazovanje radi zapošljavanja, ministarstvo je dužno da donese rješenje po zahtjevu za priznavanje isprave u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva. Međutim, u pojedinim predmetima taj rok je znatno duži od propisanog, iz razloga što odgovore iz Ministarstva vanjskih poslova i obrazovnih ustanova iz inostranstva čekamo duže vremena, često i više mjeseci”, ističu u izvještaju.

Iz ministarstva navode da su izvršavali upravne postupke i izdavapi saglasnosti na opšta akta ustanova.

“U drugostepenom upravnom postupku primljene su ukupno 93 žalbe. U propisanom roku riješena je 91 žalba, dok je u sedam predmeta postupak po žalbi obustavljen. Ukupno je odbijeno 39 žalbi. Zbog povrede pravila postupka, zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog pogrešne primjene materijalnog prava, ukupno je usvojeno 50 žalbi. Na kraju godine ostale su dvije žalbe neriješene”, objašnjavju iz tog resora.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.