Izuzetno rijetko oboljenje: Nestale kosti pacijentkinje (FOTO)
Foto: Ilustracija

Gorham-Stoutova bolest

Izuzetno rijetko oboljenje: Nestale kosti pacijentkinje (FOTO)

Rendgenski snimci 44-godišnje neimenovane pacijentkinje iz Kraljevske bolnice u Edinburgu pokazali su da je koštano tkivo u njenom ramenu i njenoj ruci skoro u potpunosti nestalo u roku od 18 mjeseci.

Riječ je o izuzetno rijetkom oboljenju, zvanom Gorham-Stoutova bolest, koje je do sada u medicinskoj literaturi zabilježeno samo 64 puta. 

Uzrok bolesti nije poznat, ali se zna da dolazi do abnormalnog rasta krvnih sudova koji na kraju slamaju kost, piše doktor Džared Stivens. 

Snimci sredovječne Škotlanđanke pokazali su da su uvećani krvni sudovi vremenom zamijenili njeno koštano tkivo.

 

Pacijentkinja se ljekarima obratila zbog neprestanog bola u ramenu, a kada su putem rendgena otkrivene lezije u ramenoj kosti, ljekari su pomislili da je riječ o tumoru. 

Ipak, svi testovi su bili negativni. 

Druga biopsija otkrila je benigni tumor na jednom krvnom sudu nekoliko mjeseci kasnije. 

Žena je u međuvremenu i dalje trpjela bol u ruci, udružen sa oticanjem, a ljekari nikako nijesu mogli da ustanove o kakvom je oboljenju riječ. 

Nakon što se pacijentkinja nakon 18 mjeseci ponovo podvrgla rendgenskom snimanju, ljekari su primijetili da koštano tkivo u njenoj ruci i ramenu nestaje. 

Nakon konsultacije sa specijalistima iz Birmingema, potvrđena je Gorhamova bolest, prenosi B92. 

"Uprkos tome što se ovo stanje smatra benignim, prognoze su ipak neizvjesne", navode ljekari. 

"Potencijalne fatalne komplikacije ove bolesti uključuju širenje bolesti na kičmene pršljenove, što može da dovede do pleuralnog izliva i kvadriplegije", dodali su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.