Čokoladni užitak: Ovom kolaču niko ne može odoljeti
Foto: Vaša kuharica

Čokoladni užitak: Ovom kolaču niko ne može odoljeti

Ukoliko ste pravi sladokusac, ovaj kolač morate probati.

Sastojci za koru:

300 g mljevenog keksa,

200 g mljevenih oraha,

100 g šećera u prahu,

100 g maslaca,

2 dl soka od narandže.

Za fil:

1 l mlijeka,

3 kesice pudinga od vanile,

3 kašike gustina,

200 g šećera,

200 g maslaca,

2 kutije (250 g) jafa keksa,

300 g malina.

Za dekoraciju:

Šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura.

Priprema:

Staviti na vatru 1l mlijeka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mlijeka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mlijeko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi.
Umutiti razmekšani puter i dodavati kašiku po kašiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lijepo ne sjedini.

Dok se puding hladi, pripremiti koru: Sve sastojke za koru staviti u zdjelu i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće biti potrebno svih 2 dl.

Slaganje torte: Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 26 cm (može i manji, a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom.
Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lijepo „zalijepi“. Slagati keks s čokoladnom stranom okrenutom nadolje (keks se ne umače u sok jer na njega idu smrznute maline, koje će da puste sok). Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomjerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomjerale.

Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.

Raspored slaganja: Kora/malo fila/jafa keks/maline/ostatak fila/šlag.

Izvor: Vaša kuharica

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.