Ljekari iz Bijelog Polja ostaju bez licence za rad?
Opšta bolnica u Bijelom Polju

Ako presuda ne bude preinačena na Vrhovnom sudu

Ljekari iz Bijelog Polja ostaju bez licence za rad?

Četvoro ljekara iz Bijelog Polja, koji su prošle sedmice odlukom Apelacionog suda osuđeni na po godinu zatvora zbog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi, ostaće bez licence za rad ako presuda, eventualno, ne bude preinačena na Vrhovnom sudu.

Predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša za Pobjedu kaže da to nalaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti, te da Komora nema mogućnost da zaštiti ljekare "od tako teške osude i kazne".

“Član 116. Zakona o zdravstvenoj zaštiti nalaže trajno oduzimanje licence za rad doktora medicine u slučajevima kada je “zdravstveni radnik pravosnažno osuđen zbog učinjenog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi…. To je sila zakona i Komora nema mogućnost da zaštiti kolege od tako teške osude i kazne. U tom postupku svakako ćemo sačekati krajnju odluku koju će nam Sud dostaviti, s obzirom na to da imam saznanja da će kolege podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Crne Gore”, kazao je dr Mugoša za Pobjedu.

Ipak, kako ističe, Ljekarska komora kao strukovna organizacija ima obavezu da izanalizira sve dostupne preporuke i protokole za liječenje i postupanje u sličnim situacijama, kao i mogućnosti njihove primjene u konkretnom slučaju. Apelacioni sud preinačio je prošle sedmice presudu Višeg suda u Bijelom Polju i optužene ljekare Tomislava Jeremića, Haku Tahirović, Zvonka Puletića i Jelu Cimbaljević osudio na po godinu dana zatvora. Taj sud donio je presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe optuženih ljekara.

Ljekari su osuđeni u julu prošle godine na po sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora. Ljekari su se optužnicom teretili za teško djelo protiv zdravlja ljudi, jer nijesu spriječili izbijanje infekcije u porodilištu u novembru 2014. Usljed infekcije jedna beba je umrla.

Sindikat doktora medicine pozvao je ljekare da sjutra u znak protesta protiv, kako su istakli, govora mržnje i otvorenog poziva na linč izađu u 10 sati ispred ustanova na pola sata, čime će iskazati solidarnost sa osuđenim kolegama iz Bijelog Polja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.