Bugajski: Slaba predsjednička figura može biti podložna pritiscima Moskve
Januš Bugajski

Bugajski: Slaba predsjednička figura može biti podložna pritiscima Moskve

Slaba predsjednička figura može biti podložna pritiscima Moskve i manje odlučna da nastavi da vodi državu na proevropskom i pro-NATO kursu. Još više zabrinjava ako bi Crnu Goru vodio predsjednik otvoreno ili prikriveno podržavan od strane Kremlja, kao što su neki lideri opozicije - poručuje američki analitičar Januš Bugajski za Pobjedu.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike ističe da u ovom kritičnom trenutku Crna Gora treba da ima pouzdanog lidera sa dokazanim političkim vođstvom i značajnim iskustvom u radu sa međunarodnim akterima.

Komentarišući to što je počasni ruski konzul u Crnoj Gori bio osnivač stranke predsjedničkog kandidata Marka Milačića, Bugajski kaže da mnogi političari nijesu imuni na korupciju koja dolazi iz Moskve.

 – Kremlj ne želi da vidi stabilnu Crnu Goru integrisanu unutar EU i zaštićenu od njenih NATO saveznika. Njegov krajnji cilj je da oslabi i podijeli zemlju i pretvori je u zalog ruske politike. Nažalost, neki opozicioni lideri ili naivno igraju po scenariju predsjednika Putina ili su podložni mitu ili ucjenama od strane ruskih obavještajnih službi. Moskva je bila uspješna i na drugim mjestima u Evropi i koruptivnim radnjama je uticala na evropske političare, uključujući i bivšeg njemačkog kancelara – kaže američki analitičar.

Bugajski podržava to što se Crna Gora pridružila članicama EU i NATO i protjerala ruskog diplomatu i uskratila saglasnost za djelovanje ruskog konzula u Podgorici.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.