Manje grmljavine i rjeđe munje zbog globalnog porasta temperature
ilustracija

Manje grmljavine i rjeđe munje zbog globalnog porasta temperature

Tim istraživača sa univerziteta u Lidsu Edinborou i Londonu predviđa smanjenje udara groma za petnaest procenata do kraja 21. stoleća ukoliko se globalan porast temperature na planeti nastavi ovim tempom.

Istraživači su upotrijebili novu metodu da dođu do procjene o mogućnosti stvaranja munja iz olujnih oblaka. Za razliku od prethodnih, u kojima je glavni parametar  bio visina  i vrsta oblaka, ova metoda je uzela u obzir broj i kretanje sitnih čestica leda koje se formiraju i kreću unutar njih, prenosi RTS.

Električni naboj se nagomilava u česticama pored vodene pare i sitnih granula leda što tokom oluja rezultira pražnjenjem u vidu sijevanja i grmljavine.Simulacija koja je rađena imajući u vidu skok prosječne temperature planete do 5 stepeni celzijusa do kraja 21.vijeka sugeriše da je bi sijevanje munja kao rezultat pražnjenja električnog naboja u olujnim oblacima drastično opalo - suprotno rezultatima prethodnih studija ove pojave.

"Smanjenjem električnog pražnjenja u atmosferi putem udara groma, uticaće na mogućnost šumskih požara , posebno u tropskim krajevima, pa samim tim i  oštećenja infrastrukturnih objekata. Sa druge strane ono će svakako doprinijeti povećanom efektu staklene bašte u atmosferi", kaže se u zaključku studije. Detaljna istraživanja još su u toku.

Izvor:RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.