Gasovi u stomaku: Šta ih izaziva i kako ih se riješiti?
ilustracija, foto:Profimedia

Česte probavne tegobe

Gasovi u stomaku: Šta ih izaziva i kako ih se riješiti?

Gasovi u stomaku i crijevima koje prati nadimanje odmah nakon jela, spadaju u prilično česte probavne tegobe. Ukoliko ste im skloni, povedite računa ne samo o tome koje namirnice jedete, već i kako to činite. Stoga je uravnotežena ishrana podjednako važna kao i pravilno kombinovanje obroka.

Zašto se javljaju gasovi u crijevima?

Više od 90 procenata gasova u crijevima čini mješavina azota, ugljen-dioksida, kiseonika, vodonika, vodonik sulfida i, rjeđe metana. Svi oni se nalaze u našem okruženju. Azot i dobar dio CO2, kao i O, dolaze iz vazduha koji gutamo tokom jela i kad pijemo tečnost. Prilikom žvakanja žvakaćih guma ili pušenja cigareta takođe se stvaraju jaki gasovi u stomaku. Kako u gornjim djelovima želuca tako i u crijevima. Bakterijskim razlaganjem amino-kiselina može se stvoriti azot u gastrointestinalnom traktu. Takođe usled bakterijskih aktivnosti fermentacijom se izdvaja vodonik. Uz to bakterije u debelom crijevu proizvode metan i azot. To se najčešće dešava kad hrana koju unosimo nije dovoljno svarena. Loša apsorpcija hranljivih sastojaka u tankom crijevu posle obroka ukazuje na loše svarenu hranu. 

Sve to je odlična podloga za razvoj bakterija u crijevima.

Osim toga, kad nema dovoljno kiseonika u namirnicama, patogeni mikroorganizmi i otrovi napadaju crijevne ćelije i oštećuju ih, piše sajt Dijeta Mesečeve mene

Zato je važno unositi svježe voće i povrće jer sadrže jedinjenje vodonik-peroksid, koje crijevnu floru snabdijeva kiseonikom.

Gasovi u stomaku simptomi koji ukazuju na problem

Podrigivanje i nadutost nakon jela, kao i natečenost stomaka najčešći su simptomi gasova. Osim toga, kao posledica se mogu javiti i hronični zamor, te povećanje tjelesne težine.

Iako sve to ne zvuči  pretjerano opasno, neke osobe imaju i te kako velikih problema sa suvišnim vazduhom u crijevima. Ovakve probavne tegobe nisu samo obična neprijatnost i nelagoda, već ponekad i puno više od toga.

naduvenstomak Zadržavanje gasova nije dobro

Gasovi u stomaku koji smrde mogu ukazivati na čitav niz nimalo bezazlenih oboljenja. Počev od intolerancije na laktozu, celijakiju, crijevnu kandidijazu, sindroma iritabilnog kolona i dr. Važno je napomenuti kako zadržavanje gasova nije dobro, jer se oni mogu razložiti u crijevima. Tada ih nadražuju i stvaraju otrovna jedinjenja, a mogu se iritirati i već aktivni hemoroidi. Stoga se ne suzdržavajte, puštajte vjetrove kada morate.

Uvećanje stomaka u odnosu na svakodnevno stanje možemo nazvati nadimanjem. Najčešće se javlja kao posledica uzimanja određene hrane. U slučaju natečenosti , vazduh se duže zadržava u digestivnom sistemu i tada se mogu javiti grčevi i gasovi u stomaku.

Koja hrana izaziva gasove i nadimanje

Bolni gasovi u stomaku neprijatnog mirisa u velikoj su mjeri uzrokovani našim svakodnevnim prehrambenim navikama. Postoje namirnice koje svakako trebamo izbjegavati a u njih ubrajamo: Nesvarene šećere (fruktoza, laktoza i dr.) kojih ima ih u mlijeku i mlječnim proizvodima, gaziranim napicima, nekim začinima, previše slatkom voću;Vještački zaslađivači i druge vrste aditiva koje često nalazimo u prerađenoj hrani i treba ih izbjegavati.

Isti problem uzrokuju i pasulj, krompir, kupus, kelj, brokoli i masnoće životinjskog porijekla.

Zabranjene kombinacije namirnica

Nikad ne treba miješati ugljene hidrate s proteinima životinjskog porijekla. Nijednu vrstu mesa i suhomesnatih proizvoda ne treba jesti istovremeno s hljebom, pecivima, krompirom, mahunarkama, pirinčem i ostalim žitaricama. Nije poželjno kombinovati pasulj, boraniju, grašak, sočivo i ostale mahunarke s proteinima životinjskog porijekla. Nikad ne treba miješati hljeb s voćem, jer se javlja naduvenost stomaka. Povrće i voće ne treba jesti istovremeno. Takođe, voćne obroke nikad ne jedite neposredno nakon obroka.

mlijeko

Mlijeko izbjegavato u kombinaciji s mesom

U istom obroku ne treba miješati dvije skrobne namirnice (hljeb i pirinač, hljeb i krompir, krompir i pirinač). Mlijeko i mlječne proizvode treba izbjegavati u kombinaciji s mesom jer će se gotovo sigurno javiti gasovi u stomaku. Divljač i juneće, svinjsko ili pileće meso treba izbjeći u istoj kombinaciji. Ne treba kombinovati skrobne namirnice i mlijeko (hlijeb i mlijeko, krompir i mlijeko, pirinač i mlijeko itd.). Ne miješati meso i orašaste plodove. Suvo voće i sjemenke ne treba konzumirati s mesom. Banana i dinja, paradajz i žitarice, kao i meso i sir – nisu dobre kombinacije.

Kako se riješiti gasova u stomaku

Imate neprijatnu nadutost i vazduh u crijevima, definitivno morate promijeniti način ishrane.

Preporučuje se konzumiranje žitarica kao što su ovas i integralni pirinač, jer sadrže celulozu, koja poboljšava varenje. Svaki zalogaj treba sažvakati dobro i polako, kako ne biste previše gutali vazduh. Ako vas muči nadimanje nakon jela, ostavite pušenje, pijte dovoljno vode izbjegavajte stres i budite što više fizički aktivni. Ukoliko vas već duže vrijeme prate gasovi u stomaku koji smrde, naduti ste i otečeni – obavezno se obratite stručnom licu. Ovo stanje nije za šalu i može ukazivati na određene bolesti. 

Izvor: dijetamesecevemene.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.