Da li se anemija krije iza vašeg proljećnog umora?
Foto: Ilustracija

Umor, malaksalost i ubrzan rad srca

Da li se anemija krije iza vašeg proljećnog umora?

Umor, malaksalost i ubrzan rad srca nijesu samo simptomi koji nastaju zbog naglih promjena vremena i prilagođavanja organizma na proljećnu temperaturu. Često mogu da budu i znak anemije, zbog čega je neophodno provjeriti krvnu sliku ukoliko ove tegobe potraju duže od dva ili tri dana.

Na osnovu brojnih pokazatelja i rezultata analiza, ljekar će utvrditi da li je riječ o anemiji ili o proljećnom umoru. Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumijeva suplementaciju, najčešće preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa.

"Ukoliko se potvrdi anemija, neophodno je uzimati terapiju najmanje tri mjeseca", rekao je za "Novosti" doktor Darko Antić, hematolog Kliničkog centra Srbije.

"Osim toga, značajno je ishranu prilagoditi zdravstvenom stanju. To znači povećati unos namirnica koje su bogate gvožđem, poput mesa, zelenog povrća, ribe, mahunarki i sušenog voća".

Ukoliko ovakva vrsta terapije nije dala rezultate, neohodni su dodatni pregledi. U rijetkim slučajevima, malokrvnost se javlja usljed nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovakvo stanje jesu prije svega trnjenje ekstremiteta i problemi sa želucem. Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.

"U pojedinim slučajevima, neophodno je detaljno specijalističko ispitivanje i liječenje oboljenja koje je dovelo do pojave anemije", kaže hematolog Antić za Večernje Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.