U Višem sudu u Podgorici uskladišteno pet tona droge
Ilustracija

U Bijelom Polju 38 kilograma raznih vrsta droge

U Višem sudu u Podgorici uskladišteno pet tona droge

U skladištima viših tužilaštava i viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju trenutno se nalazi oko pet tona i 38 kilograma raznih vrsta droge.

U pitanju su opojna sredstva koja su oduzeta u više policijskih akcija, a koja se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju.

Droge koje se gaje, proizvode, stavljaju u promet ili nađu u posjedu suprotno odredbama ovog zakona oduzeće se. Organ koji vodi postupak može odlučiti da se droge koje se zbog njihovog svojstva ne mogu skladištiti na duži period, prodaju ili unište komisijski prije okončanja postupka, nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Tako se u Višem sudu u Podgorici trenutno nalazi približno pet tona raznih vrsta opojnih drogakoje su oduzete tokom krivičnih postupaka koji se vode i koji su se vodili pred sudom, saopštila je Vikend novinama portparolka ovog suda Aida Muzurović.

Ona je dodala da se nakon podnošenja optužnice, oduzeta droga skladišti i čuva u prostorijama suda koje su za to namijenjene.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz svim licima koja za to nemaju ovlašćenje.

Često se postavlja pitanje šta se sa oduzetom drogom radi nakon završetka postupka i koja je procedura neophodna za to, pa je Muzurović pojasnila da se zaplijenjena droga uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Tada se obrazuje Komisija za uništavanje droge nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja – Odjeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine.

U podgoričkom Višem sudu određena količina opojne droge posljednji put je uništena 2014. godine. Trenutno je u toku procedura vezana za uništenje jednog dijela droge koja je oduzeta u pravosnažno okončanim postupcima.

I u Višem sudu u Bijelom Polju skladišti se velika količina raznih vrsta opojnih droga. Prema riječima portparola tog suda Radomira Kljajevića, tamo se trenutno skladišti: 308,8 kilograma marihuane, pola kilograma heroina, 0,75 grama opojne droge kokain, kao i 46,602 grama MDMA.

Među ovom drogom, između ostalog, nalazi se 85,8 kilograma skanka, koji je, rekordnom zapljenom droge na sjeveru Crne Gore u posljednjih nekoliko godina, 6. aprila prošle godine pronađen u kombi vozilu Novaka Novovića (30) iz Andrijevice.

Način čuvanja oduzetih opojnih droga sličan je i u Vrhovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Nakon što se završi vještačenje o vrsti i količini droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ista se dostavlja VDT-u i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbjednosnih razloga, zaključane.

U Višem sudu u Podgorici određena količina opojne droge posljednji put je uništena 2014. godine.

Trenutno je u toku procedura vezana za uništenje jednog dijela droge koja je oduzeta u pravosnažno okončanim postupcima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.