Jutarnji napitak koji svi vole protiv ekcema i alergija
Foto: Ilustracija

Konzumacija češća- efekti bolji

Jutarnji napitak koji svi vole protiv ekcema i alergija

Jogurt u ishrani djece u prvoj godini njihovog života mogao bi da ih zaštiti od razvoja ekcema i alergija, otkrivaju rezultati istraživnja novozelandskih naučnika.

Vođa istraživačkog tima doktor Džulijan Krejn kaže da su rezultati studije, u kojoj je učestvovalo 390 majki iz Velingtona i Oklanda, zaista zapanjujući. 

"Ekcemi i alergije, kod djece koja su u prvoj godini života konzumirala jogurt, javljali su se u čak 70 odsto slučajeva manje od uobičajnog", istakao je on, dodajući da "što je konzumacija bila čašća, to su efekti bili bolji." 

Studiju, koja je objavljena u časopisu "Clinical and Experimental Allergy", sproveli su istraživači sa Univerziteta Otago iz Velingtona i Oklandskog univerziteta. 

Majke su anketirane o ishrani koju daju svojim bebama, koje su imale ekceme i bile pozitivne na testovima za određene alergije.

Običan punomasni nezaslađeni jogurt inače je, još od ranije, bio preporučen od strane Svjetske zdravstvene organizacije za ishranu beba starijih od šest mjeseci, prenosi B92. 

Novozelandski naučnici vjeruju da rezultati do kojih su došli, mogu da pokažu još bolje efekte upotrebe jogurta u ishrani. 

Doktor Krejn, međutim, ističe da, iako rezultati studije dokazuju da redovna konzumacija jogurta obezbjeđuje bolju zaštitu, ostaje da se ispita koja vrsta jogurta je najbolja za tu namjenu. 

Naučnici nijesu sigruni ni da li se zaštitni efekat jogurta produžava i u ranom djetinjstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.