Indijska željeznica traži radnike, prijavilo se 25 miliona ljudi

Na konkurs za 90 hiljada radnih mjesta

Indijska željeznica traži radnike, prijavilo se 25 miliona ljudi

Oko 25 miliona ljudi, više od broja stanovnika Australije, prijavilo se za oko 90 hiljada radnih mjesta u „Indijskoj željeznici“, što ukazuje na izazove s kojima se suočava premijer Narendra Modi koji je obećao otvaranje novih radnih mjesta tokom svog mandata.

Modi je došao na vlast nakon izbora 2014, obećavajući pokretanje privrednog rasta u trećoj najvećoj ekonomiji Azije i stvaranje novih radnih mjesta.

Međutim, njegova inicijativa "Make in India" (Pravite u Indiji), s ciljem da se poveća udio proizvodnje u indijskoj privredi, koja teži dvije milijarde američkih dolara, sa 17 na 25 posto i otvori 100 miliona radnih mjesta do 2022. godine, nije do sada dala rezultate.

Državne željeznice, koje trenutno zapošljavaju 1,3 miliona ljudi, saopštile su da otvaraju desetine hiljada novih radnih mjesta – mašinovođa, tehničara, inspektora šina, tesara i raznih drugih zanimanja.

Cilj je, tvrde, da se poboljša sigurnost četvrte najveće željezničke mreže na svijetu.

„Ovako veliki broj prijava pokazuje da zaista postoji manjak poslova, ali da Indijci najviše vole poslove u državnim preduzećima. Moramo se pomjeriti od takvog načina razmišljanja“, smatra Maheš Vyas, rukovodilac u neprofitnoj istraživačkoj organizaciji za ekonomiju CMIE.

Indijske željeznice su najveći poslodavac u državi.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.