Bićete iznenađeni šta sve Google i Facebook znaju o vama!
Foto: Ilustracija

Bićete iznenađeni šta sve Google i Facebook znaju o vama!

Količina informacija koju Facebook i Google posjeduju o nama je veća nego očekivana, fajlovi su teški čak 5 do 6 GB. Pogledajte šta se u njima nalazi.

Google zna gdje ste sve bili 

Google čuva vaše lokacije (ako je ona uključena na vašem telefonu). Oduvijek je bilo dostupno da vidite koja ste sve mjesta u gradu posjetili u toku dana i to sve samo ako koristite Google na svom telefonu. 

Google zna šta ste sve tražili i obrisali 

Google čuva istoriju pretrage na svim vašim uređajima. To može značiti da čak iako obrišete istoriju, vaše pretrage mogu ostati na nekom od Google-ovih servera. 

Google ima poseban profil o vama 

Google pravi profil o vama kako bi vam na što bolji način poturio reklame. Profil sadrži podatke o vašoj lokaciji, polu, godinama, hobijima, karijeri, interesovanjima, ljubavnom statusu, mogućoj težini i prihodima. 

Google čuva svu vašu YouTube istoriju pretraživanja 

Ali, apsolutno sve što ste pretraživali na YouTube-u čuva se na Google-ovim serverima, pa tako lako znaju da li ćete uskoro postati roditelj, koje je vaše političko opredjeljenje, muzičko, filmsko, ako se osjećate depresivno ili suicidalno, ako podržavate terorističke stavove... 

Google zna koje sve aplikacije koristite 

Svaka aplikacija ili ekstenzija koju koristite na svom uređaju poznata je Google-u. Znaju čak i koliko ih često koristite, gdje ih najviše koristite i sa kim komunicirate preko njih. To znači da znaju sa kim pričate preko Facebook-a, sa kojom zemljom komunicirate i kada idete da spavate. 

Podaci koje Google ima o vama su napisani na milione stranica u Word-u 

Google vam nudi opciju da preuzmete sve podatke koje oni skladište o vama. Fajl je obično težak oko 5GB i ima oko tri miliona stranica. Vaši bukmarksi, mejlovi, kontakti, fajlovi sa Google Drive-a i sve gore navedene informacije nalaze se u njemu. Takođe, tu su podaci iz vašeg kalendara, dopiska preko Hangouta, sve što ste kupovali preko Google-a, sajtovi koje ste dijelili, telefoni koje ste posjedovali i broj koraka koji ste prešli po danu.

facebook

Foto: Ilustracija

I Facebook zna sve o vama 

Facebook nudi slilčnu opciju, a dokument koji će vam Facebook na zahtjev poslati je obično težak oko 600MB i ima oko 400.000 stranica. U njemu se nalaze sve poruke koje ste ikada poslali, svi fajlovi koje ste ikada dobili, kontakti iz telefona i sve audio poruke. 

Facebook čuva sve od stikera koje ste poslali do lokacije 

Zašto bi se stikeri uopšte poslali nije uopšte ni važno, ali Facebook pamti svaki put kada ste se ulogovali, odakle i sa kog uređaja. Čuvaju i sve aplikacije koje ste povezivali sa Facebook nalogom. 

Mogu da aktiviraju vašu veb-kameru i mikrofon 

Podaci uključuju praćenje vaše lokacije, ali i dozvolu pristupanja veb-kameri i mikrofonu, pa samim tim znaju i vašu omiljenu radio stanicu ili vrstu muzike koju slušate. 

Google zna kojim ste događajima prisustvovali i kada 

U listi podataka koju biste mogli da tražite od Google-a vidjećete da mreža zna i koje ste događaje posjećivali, da li su oni bili zabavne ili ozbiljne prirode, ali i tačno vrijeme kada ste stigli. 

I... Google ima informacije koje ste obrisali 

Sve što ste čuvali na Google Drive-u, pa potom brisali, zapravo nije ostalo obrisano na Google-ovim serverima. 

A tu su i slike 

Google hronološki ređa sve fotografije koje ste ikada okačili na internet, pa vam još i olakša i postavi ih u foldere nazvane po godinama. 

Google ima svaki mejl na koji ste ikada slali 

Čak iako ste neke od njih obrisali... 

Ništa im nije promaklo 

Svaka slika koju ste pretraživali, sačuvali, svaka lokacija na koju ste kliknuli ili obišli, svaki novi tekst koji ste pročitali i svaki YouTube video koji ste gledali Google pamti. Zato ubuduće pazite šta tražite jer ni internet više slobodan, očigledno.

Izvor:B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.