Svjetska premijera filma
Foto: Screenshot

Svjetska premijera filma "Unuk": Priča o unuku komandanta Aušvica i preživjeloj logorašici koja ga je usvojila

Dokumentarni film reditelja i scenariste Aleksandra Reljića "Unuk" (Enkel), o unuku komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživjela logorašica iz tog logora Eva Mozes Kor, imaće sjutra svjetsku premijeru na Martovskom festivalu u Beogradu.

Autor filma Aleksandar Reljić rekao je da vjeruje da je "Enkel" izuzetno važna priča koja u isto vrijeme govori o suočavanju sa stravičnim zločinima, ali i o praštanju, u pokušaju da se takvi zločini ne ponove u budućnosti.

Dodao je da je film sam posvećen sjećanju na 10.000 Jevreja iz Bačke, koji su odvedeni i ubijeni u Aušvicu.

Hans Rajner Hes, unuk Rudolfa Hesa, i Eva Mozes Kor potpisali su u Aušvicu zavjet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svijetu, navodi se u najavi filma.

Dodaje se da je Hans Rajner Hes nakon što je u 39. godini preživio težak srčani udar, odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasljeđem djeda, porodice, kao i sa strahotama holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji.

"Čim je izašao u javnost, postao je najveći neprijatelj i izdajnik svog oca Hansa Jurgena i cijele porodice. Njegov otac, tri tetke i stric, su kao djeca, tokom Drugog svjetskog rata, 'normalno' živjeli u vili komandanta logora, svega 100 metara od krematorijuma u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i djeda. Dvorište vile dijelio je samo zid logora u kojem je ubijeno preko milion ljudi. Sa druge strane zida, Eva Mozes Kor je imala deset godina kada je deportovana u Aušvic i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirjam, bila podvrgnuta nacističkim smrtonosnim laboratorijskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea", navodi se u sinopsisu.

Dodaje se da svoj odnos sa Hansom Rajnerom Hesom, unukom Rudolfa Hesa, Eva Mozes Kor objašnjava riječima: 'Činjenica da je on Hesov unuk, za mene predstavlja sjajnu osvetu. Hes ne može da uživa u svom unuku, ali ja mogu!'"

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. godine obješen u Aušvicu jer je u organizovao "industrijsko ubijanje" Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta "konačno rješenje", a u proljeće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i djece sa područja tadašnje Mađarske.

"Hans Rajner Hes, unuk masovnog ubice, zapravo je tragična ličnost koja se bori sa duhovima prošlosti, kako bi zaštitio sopstvenu djecu i unuke od mračnog porodičnog nasljeđa", navodi se u najavi za film.

Film je snimljen u Poljskoj i Njemačkoj, u produkciji Radio-televizije Vojvodine i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Svjetska premijera je sutra u 17 sati, u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu, u sklopu 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Izvor: Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.