Dobitnica Nobelove nagrade za mir po prvi put u Pakistanu nakon što su talibani pucali u nju
Malala Jusufzaj

Malala Jusufzaj

Dobitnica Nobelove nagrade za mir po prvi put u Pakistanu nakon što su talibani pucali u nju

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzaj vratila se rano danas u Pakistan, prvi put otkako su talibani pucali u nju 2012. zbog zalaganja za obrazovanje djevojčica.

Jusafzaj (20) su na aerodromu dočekale stroge mjere obezbjeđenja. Lokalna televizija ju je snimila s roditeljima u aerodromskom restoranu prije nego što je otišla u konvoju od 15 vozila, s teško naoružanim policajcima.

Ona će se kasnije danas sastati s pakistanskim premijerom. Njen povratak u Pakistan je bio tajna i ne zna se koliko će dugo biti u Islamabadu i da li planira odlazak u rodni grad Svat, gdje su je talibani napali.

Malala je imala 14 godina, ali je već bila poznata po aktivizmu, kada su talibani ušli u školski autobus kojim se vozila, tražili je i pucali joj u glavu. Tom prilikom je povrijeđeno još dvoje učenika, a ona je u kritičnom stanju prebačena u Ravalpindi a zatim u Birmingem u Velikoj Britaniji.

Nobelovu nagradu za mir je dobila 2014, zajedno s indijskim aktivistom za dječija prava Kajlašom Satjartijem, a prilikom dodjele je rekla da je "obrazovanje jedan od životnih blagoslova, i jedna od životnih potreba".

Govorila je i pred Ujedinjenim nacijama, i zadivila svijet elokvencijom i posvećenošću promovisanju obrazovanja djevojčica putem fondacije Malala, knjige, susretima s izbjeglicama i drugim vrstama aktivizma.

U Pakistanu, međutim, neki je osuđuju kao glasnogovornika zapada a neki navode da je napad na nju bio isceniran.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.