Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu
ilustracija

Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

Američki naučnici otkrili su novi organ u ljudskom tijelu, zahvaljujući kojem bi odsad mogli bolje razumjeti na koji način metastaziraju karcinomi.

Potencijalno osamdeseti organ u tijelu čoveka nazvan je "intersticijum" (interstitium).

Riječ je o prostoru ispunjenom tečnošću koji se nalazi svuda po tijelu.

Pokazalo se da su slojevi gustog vezivnog tkiva zapravo niz sekcija ispunjenih tečnošću.

Ti odjeljci se nalaze pod kožom, okružuju arterije, mišiće, digestivni i urinarni trakt, stvarajući mrežu čvrstih i rastegljivih proteina.

Dosad je intersticijum prošao neprimijećen, premda je jedan od najvećih potencijalnih organa u ljudskom organizmu.

Naučnici Petros Benias i Dejvid Kar-Lok, bivši zaposleni u njujorškom medicinskom centru "Mount Sinai Beth Israel" do otkrića su došli slučajno kada su 2015. proučavali pacijentov žučni kanal zbog sumnje na rak. Pritom su koristili novu tehnologiju za detaljno istraživanje živog tkiva.

Primijetili su šupljine, do tada nepoznate ljudskoj anatomiji i o svemu razgovarali s doktorom Nilom Tiseom, patologom sa Univerziteta u Njujorku.

Ustanovili su da su dosadašnja ispitivanja previdjela intersticijum, jer je tokom biopsije ta tečnošću ispunjena tvorevina uvijek izgledala kruto.

"Sada nam je jasno da je riječ o intersticijumu, koji prožima cijelo ljudsko tijelo", rekao je dr Tise.

Naučnici su ustanovili i da tečnost iz intersticijuma otiče u limfni sistem, što se povezuje sa imunološkom reakcijom organizma.

Pretpostavljaju da međusobno povezane ćelije zbog bržeg prolaza tečnosti tijelom pospješuju širenje karcinoma.

"Bolje razumijevanje intersticijuma u budućnosti bi trebalo doprinijeti usporavanju i sprječavanju širenja ćelija karcinoma. Uzorci tečnosti intersticijuma mogli bi postati moćno dijagnostičko oruđe", vjeruje dr Tise.

Rezultati studije Beniasa i Kar-Lokea objavljeni su stručnom časopisu "Scientifi Reports".

Izvor:Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.