Đukanović: Vrhunac poniženja Crne Gore
Milutin Đukanović

Protjerivanje ruskih diplomata

Đukanović: Vrhunac poniženja Crne Gore

Odluka crnogorske Vlade da jednog ruskog diplomatu proglasi za personu non grata i uskrati saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije, vrhunac je poniženja Crne Gore i njenih građana, kaže za Kodex poslanik Demokratskog Fronta Milutin Đukanović.

“Ovo predstavlja vrhunac poniženja ali i dokaz da Crna Gora nema svoju sopstvenu spoljnu politiku već da slijepo i pokorno slijedi politiku NATO pakta. Sada se vidi i da  su sve priče koje su se čule tokom guranja Crne Gore u NATO, kako će se njen glas čuti i kako će zadržati svoje ja, jednostavno pokazale besmislenim.” komentariše za Kodex odluku o protjerivanju ruskog diplomate iz Crne Gore Milutin Đukanović.

Bilo je i očekivano da će se Crna Gora priključiti protjerivanju ruskih dipolmata kada je još juče premijer Marković najavio da je Crna Gora obavezna da slijedi vanjsku politiku Evropske unije i da se solidariše sa članicama NATO-a.

“Ono što je uradila Crna Gora do danas nije uradilo jedanaest zemalja članica Evropske Unije. Crna Gora je iskoračila ispred njih samo da bi svojim mentorima iskazala servilnost i dokazala da u toj servilnosti nema granica.” kaže za Kodex poslanih Demokratskog Fronta u crnogorskom Parlamentu Milutin Đukanović.

Iako se dio opozicije koji se u medijima naziva “proruskim” već izjašnjavao negativno o protjerivanju ruskih diplomata i jedan dio bivših političara i analitičara smatrao je potez koji je Vlada učinila nepotrebnim i preuranjenim. To su učinili Blagoje Grahovac za naš portal i bivši ministar vanjskih poslova Branko Lukovac za Vijesti. Odluka crnogorske Vlade Đukanovića ipak, nije iznenadila.

“Ova vlast je zarad očuvanja sopstvenih pozicija spremna na sva moguća poniženja i izdaje. Kako bi danas zvučale riječi kralja Nikole: Da nije bilo Rusije ne bi bilo ni Crne Gore.” pita se Milutin Đukanović, poslanik Demokratskog Fronta u crnogorskom Parlamentu.

Uz Crnu Goru još dvadeset i tri države, od kojih su šesnaest članice Evropske Unije, odlučilo je da protjera ruske diplomate zbog napada nervnim gasom na ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju na teritoriji Velike Britanije.

Ruska Federacija već je obavještena o odluci Vlade Crne Gore i o roku do kada diplomata koji je proglašen nepoželjnom osobom mora da napusti crnogorsku teritoriju. Vlada Rusije najavila je recipročne mjere prema svim državama koje su se pridružile britanskom pozivu za protjerivanje ruskih diplomata pa se u narednim danima može očekivati i da se neko iz crnogorske ambasade u Moskvi kući vrati prije nego što je planirao.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.