I Australija protjeruje Ruse, Zaharova: Iza svega stoji NATO
Foto: Screenshot

I Australija protjeruje Ruse, Zaharova: Iza svega stoji NATO

Nakon SAD, Kanade i više od polovine zemalja EU, ruske diplomate zbog trovanja ruskog špijuna protjeraće i Australija. Iz Moskve stižu nove reakcije.

Posljednja zemlja koja je odlučila, iz solidarnosti sa Velikom Britanijom, na čijem tlu je i otrovan dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, da protjera ruske diplomate je Australija. Iz te zemlje jutros je najavljeno protjerivanje dvoje ruskih diplomata, prenosi B92.

Australijski premijer Malkolm Ternbul rekao je da su u pitanju "neprijavljeni obavještajni agenti" i da imaju sedam dana da napuste Australiju. 

Podsjetimo, oko 20 zemalja, među kojima i SAD, slijedilo je primjer Londona i protjeralo ruske diplomate. Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja opisao je odluku SAD da protjera 12 članova ruske diplomatske misije pri UN kao "neprijateljski korak". 

"To je veoma pogrešan i neprijateljski korak. Obaviješteni smo da naših 12 članova osoblja treba da napuste SAD", rekao je Nebenzja, prenosi Tass. Prema njegovim riječima, takvi potezi se ne slažu sa sporazumom SAD i UN. 

Zaharova: Iza akcija EU stoji NATO

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova bila je oštrija u osudi takvih diplomatskih poteza. Ona je kazala da iza akcija Evropske unije stoji NATO, koji se koristi politikom kažnjavanja i pokušava da demonizuje Rusiju. 

"NATO stoji iza Evropske unije. EU je atraktivan politički konstrukt sa moćnim Sjevernoatlantskim savezom iza sebe", rekla je Zaharova, prenosi Tass. Ona je istakla da je "zadatak da se Rusija demonizuje" i da je "ono čemu sada svedočimo dio dugoročnog programa nekotrolisane rusofobije". "To je pitanje ne samo Rusije kao države, već pitanje Rusa i ruskog naroda", rekla je Zaharova. 

Ona je govoreći za prvi kanal TV "Rusija" naglasila da SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje iza provokacije u Salzburiju i da veliki broj proteranih ruskih diplomata iz zapadnih zemalja ne ostavlja nikakvu sumnju o tome. 

"Da nije bilo ovih brojki danas, moglo se nagađati o uzrocima ovog đavolskog nastupa koji je izvelo UK, ili o realnim koristima od ove čitave situacije koja se dogodila na teritoriji UK", rekla je Zaharova. 

Naglasila je da se Rusija unaprijed pripremila za akcije britanskih saveznika.

"Sasvim prirodno, mi smo shvatili nakon samita EU šta će se dogoditi i sasvim prirodno smo se za to pripremili", rekla je Zaharova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.