Japanski premijer se izvinio narodu zbog gubitka povjerenja u njegovu vladu
Šinzo Abe

Sumnja da je umiješan u korupcionaški skandal

Japanski premijer se izvinio narodu zbog gubitka povjerenja u njegovu vladu

Japanski premijer Šinzo Abe, čija je reputacija ugrožena zbog sumnji da je umiješan u korupcionaški skandal i prikrivanje nepotizma, ponovo se izvinio narodu.

On je uputio izvinjenje zbog izazivanja zabrinutosti i gubitka povjerenja u njegovu vladu.

"Ovaj problem je uzdrmao povjerenje naroda u administraciju. Kao šef vlade, osjećam se odgovornim i želio bih da se duboko izvinim narodu", poručio je Abe na godišnjoj konvenciji svoje vladajuće partije.

Demonstranti su pozvali Abea na ostavku, dok je policija za suzbijanje nereda održavala bezbjednost ispred zgrade u kojoj je konvencija održana, a na kojoj je premijer istakao i svoju namjeru da izmijeni pacifistički poslijeratni ustav Japana, na čijem su sačinjavanju radile SAD. 

Inače, Abe se suočava s najvećom političkom krizom otkako je u decembru 2012. stupio na funkciju, zbog sumnji da je bio umiješan u prodaju zemljišta u državnom vlasništvu, sa ogromnom popustom, nacionalističkom školskom operateru koji je povezan s njegovom suprugom. 

Abe je obećao potpuno rasvjetljavanje činjenica, kao i da će, držeći vladu na okupu, spriječiti da se tako nešto ponovo dogodi, ali nije nagovijestio mogućnost podnošenja ostavke. 

Japanski premijer je negirao da su on ili njegova supruga intervenisali u prodaji i da je on pokušao da izmijeni dokumenta vezana za taj ugovor. 

Njegov bliski saradnik, ministar finansija Taro Aso, takođe je porekao da je umiješan u malverzacije koje su, kaže, izveli zvaničnici u njegovom ministarstvu. 

Prema anketama sprovedenim prošlog vikenda, podrška Abeovom kabinetu opala je na samo 31 odsto, pri čemu većina ispitanika smatra da je on donekle odgovoran za ovu aferu. 

Opadanje podrške moglo bi da pokopa Abeove nade u osvajanje i trećeg trogodišnjeg mandata kao lider vladajuće Liberalne demokratske partije (LDP) na stranačkom glasanju u septembru. 

S druge strane, pobjeda bi mu omogućila da postane japanski premijer koji se najduže zadržao na vlasti, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.