U podgoričkom Domu zdravlja nema MMR vakcine
ilustracija

Očekuje se isporuka iz Belgije

U podgoričkom Domu zdravlja nema MMR vakcine

Kontingent sa isporukom novih količina vakcina iz Belgije krenuo je prema Crnoj Gori, ali se zbog otežanih vremenskih uslova sa kojima se suočava cijela Evropa, očekuje naredne sedmice - saopštili su iz Ministarstva

- U podgoričkom Domu zdravlja nema MMR vakcine, protiv malih boginja, rubeole i zaušaka, kao ni vakcine ,,euvaks“, koja služi kao zaštita od hepatitisa B – kazali su Pobjedi iz Montefarma.

Do deficita MMR je, kako kažu, došlo jer je posljednjih mjeseci vakcinisan veliki broj djece, zbog straha od epidemije malih boginja, koja je zahvatila region, dok je vakcina protiv hepatitisa B deficitarana zbog procedure ispitivanja. Nadležni tvrde da nema mjesta panici, te da će vakcina uskoro stići.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je u domovima zdravlja u Crnoj Gori optimalna snabdjevenost vakcinama, te da trenutni nedostatak vakcina u Podgorici rješavaju redistribucijom iz drugih domova zdravlja u zemlji.

- Kontingent sa isporukom novih količina vakcina iz Belgije krenuo je prema Crnoj Gori, ali se zbog otežanih vremenskih uslova sa kojima se suočava cijela Evropa, očekuje naredne sedmice - navedeno je u saopštenju Ministaratva.

Uprkos navodima nadležnih da će vakcine stići naredne sedmice, Pobjeda nezvanično saznaje da ih neće biti do 15. aprila.

Tu informaciju potvrdila je i čitateljka Pobjede koja je sinoć u jednom Domu zdravlja pokušala da vakciniše dijete, ali su joj rekli da dođe tek za mjesec, te da do tada neće biti vakcina.

U Crnoj Gori u proteklih sedam dana zabilježeno je 13 novih slučajeva obolijevanja od malih boginja.

Kako je ranije saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, od početka godine do 20. marta registrovano je 29 oboljelih, od kojih je njih 17 virusu bilo izloženo tokom boravka u inostranstvu ili je povezan sa uvozom virusa, dok se šest osoba zarazilo na teritoriji Crne Gore, a za isto toliko izvor infekcije se nije mogao utvrditi.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.