Pažin: Energija usmjerena na reforme ka uspješnom okončanju pregovaračkog procesa
Pažin na sastanku sa ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije U

Pažin: Energija usmjerena na reforme ka uspješnom okončanju pregovaračkog procesa

Na bazi sprovedenih reformi i ostvarenih rezultata, naročito u oblasti vladavine prava, očekujemo da 2018. bude godina kada će Crna Gora otvoriti sva preostala pregovaračka poglavlja i snažno usmjeriti energiju čitavog društva na dalje reforme ka uspješnom okončanju pregovora sa EU, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije Evropske unije danas u Podgorici.

Na sastanku, koji je organizovan u okviru bugarskog predsjedavanja Savjetom EU, ambasador Bugarske Mladen Červenjakov saopštio je da njegova zemlja podržava visoke ambicije Crne Gore u pregovaračkom procesu i da će bugarsko predsjedavanje, u kontekstu svog osnovnog prioriteta – približavanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji, dati pun doprinos da te ambicije budu u najvećoj mjeri ostvarene, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav čestitao je Crnoj Gori na konstruktivnom postupanju i dobrosusjedskom pristupu kojim je dala značajan doprinos pozitivnom razrješenju pitanja demarkacije granice između Crne Gore i Kosova.

"Ocijenio je da ovakav pristup Crne Gore predstavlja upravo model politike regionalne saradnje koju Evropska unija želi da afirmiše kroz novu Strategija proširenja EU. Ambasador Orav je takođe naglasio ključni značaj pitanja slobode izražavanja i kredibilnog bilansa ostvaranih rezultata u oblasti vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Predstavljajući ključne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, Pažin je ukazao da je, od početka rada Agencije za sprječavanje korupcije, na osnovu njenih mišljenja i odluka, 127 javnih funkcionera napustilo javne funkcije.

"Istovremeno, samo u 2017. godini pokrenute su istrage za korupciju protiv 76 fizičkih i 17 pravnih lica, dok su nakon završenih istraga, optužnice podnijete protiv 18 lica. U predmetima za koruptivna krivična djela, sud je donio odluke za 24 lica, uključujući osuđujuće presude protiv 13 lica", kazao je Pažin.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, naglasio je da je, prošle godine, Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv 68 osoba, dok su optužnice podignute protiv 52 osobe.

"Takođe, u 2017. godini, pokrenute su finansijske istrage u 19 predmeta korupcije i organizovanog kriminala protiv 116 fizičkih i 4 pravna lica", saopštio je Pažin.

Potpredsjednik Pažin je izrazio očekivanja da će dosadašnjim rezultatima i kvalitetnim ispunjavanjem privremenih mjerila u oblasti vladavine, Crna Gora ove godine zavrijediti dobijanje završnih mjerila za konačno zatvaranja pregovaračkog procesa u ključnim poglavljima 23 i 24. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.