Šta će Bojanić uraditi ako postane predsjednik Crne Gore
Mladen Bojanić

Program nestranačkog kandidata

Šta će Bojanić uraditi ako postane predsjednik Crne Gore

Crna Gora mora odabrati put zajedništva i međusobne tolerancije i solidarnosti. Podijeljena društva ne mogu napredovati, navodi se u programu kandidata za predsjednika kojeg je podržao veći dio opozicije Mladena Bojanića.

Izborni štab Bojanića je javnosti predstavio novi vizuelni identitet, koji će pratiti cijelu kampanju. Bojanić će na izborima nastupiti sa sloganom "Da, zajendo možemo".

Bojanić poručuje da su ovi izbori su prilika da kao društvo napravimo značajan iskorak ka demokratiji i dodaje da vjeruje u građane Crne Gore.

"Zalažem se za suštinsku demokratiju i društvo bez korupcije i nepotizma. U tom cilju boriću se protiv vještačkih monopola, zarobljenih institucija, ekonomskog i sveopšteg propadanja, iskrivljenih vrijednosti i licemjerstva, kršenja ljudskih prava i slobode i diskriminacije po bilo kom osnovu. Posao Predsjednika je da miri, a ne da svađa. Politiku smatram sredstvom za rješavanje sukoba pa ću sa svim akterima političkog, civilnog i javnog života odmah otvoriti dijalog o izlasku iz političke i ekonomske krize. Crna Gora mora odabrati put zajedništva i međusobne tolerancije i solidarnosti. Podijeljena društva ne mogu napredovati", navodi se u programu od 10 tačaka Bojanića objavljenom na zvaničnom sajtu www.mladenbojanic.me.

Tvrdi da će kao Predsjednik obavljati svoju funkciju u cilju ekonomskog progresa cijelog duštva, a ne samo pojedinaca i da će potrebe građanina staviti u centar pažnje.

Dodaje da zastupa svoje stavove i namjere a ne partijske politike.  Ističe da je nestranački kandidat kojeg je podržalo 80% poslanika opozicije i kandidat svih građana koji žele demokratske promjene.

"Moja misija je uspostavljanje vladavine prava, kako bi Crna Gora postala pravna država u kojoj će pravda biti dostupna svima. Moramo biti društvo bez revanšizma i montiranih političkih procesa. Ne dijelim ljude po vjeri, naciji, jeziku, ideologiji, političkim opredjeljenjima ili bilo kojem drugom svojstvu. Crnu Goru vidim kao zajedničku kuću u kojoj ima mjesta za sve. Neću da se udvaram nikome, ni većini ni manjini, ni desnima ni lijevima, jer mi ne smeta ni većina ni manjina, ni lijevi ni desni. Jednako se prijatno osjećam u društvu sa bilo kojim od njih", stoji u programu Bojanića.

Kao Predsjednik, staviće svoja ustavna i zakonska ovlašćenja u službu svih građana. 

"U nadležnosti predsjednika je, između ostalih, predlaganje čelnika regulatornog tijela koje nadzire održavanje stabilnosti finansijskog sektora. Za tu poziciju predložiću isključivo stručno lice koje ispunjava profesionalne i etičke kriterijume. Na taj način ćemo, uz profesionalizaciju i departizaciju institucija, postići monetarnu i finansijsku stabilnost, kao i funkcionalni bankarski sistem. Predložiću Zaštitnika ljudskih prava i sloboda uvažavajući stavove naučnih i stručnih institucija i nevladinih organizacija. To će biti ličnost koja će posjedovati ličnu i profesionalnu hrabrost da po sopstvenoj inicijativi preduzima konkretne mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i zaštitu od diskriminacije. Vrijeme je da izaberemo proaktivnog Zaštitnika koji će davati inicijative za donošenje zakona i drugih propisa radi usaglašavanja sa međunarodno priznatim standardima", poručuje Bojanić..

Za sudije Ustavnog suda predložiće, kaže, samo one kandidate koji će biti istinski čuvari ustavne demokratije.

"Smatram da za sva relevantna i pitanja od opšteg interesa, konačni sud treba da daju građani. Zbog toga ću u potpunosti koristiti pravo Predsjednika da, u ime građana, od Skupštine zatražim raspisivanje referenduma kada se odlučuje o prodaji državne imovine i drugim pitanjima od nacionalnog interesa", kaže se u programu Bojanića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.