Tači: Okončana nepotrebna politička nejasnoća oko granice sa Crnom Gorom
Hašim Tači

Dobar potez

Tači: Okončana nepotrebna politička nejasnoća oko granice sa Crnom Gorom

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore u Skupštini Kosova, dobar potez parlamentarne većine, koji otvara put važnim procesima za Kosovo.

Tači je na svom Facebook profilu napisao da je Skupština Kosova okončala nepotrebnu političku nejasnoću oko granice sa Crnom Gorom, javlja Anadolija.

"Današnja ratifikacija međudržavnog sporazuma, koja je tri godine ometala liberalizaciju viznog režima za naše građane, bila je dobar potez parlamentarne većine. To je bilo djelovanje koje garantuje i jača evroatlantsku budućnost, otvarajući put mnogim važnim procesima za našu zemlju”, napisao je Tači.

Skupština Kosova je usvojila sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom tek u petom pokušaju sa 80 glasova za i 11 protiv i nakon četiri pokušaja poslanika opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje” da se suzavcima spriječi ratifikacija.

Tači je istakao da je Kosovo izgubilo previše vremena zbog ovog pitanja, koje je nepravedno usporilo napredovanje države, stvarajući političke i društvene podjele, koje je teško za kratko vrijeme kompenzovati. Ipak, dodao je, današnji glasovi poslanika u Skupštini Kosova daju nada da poslanici više neće biti pod uticajem dnevno-političkih interesa, već strateškog interesa Kosova.

Po njegovim riječima, široki koncenzus postignut u Skupštini treba da posluži kao dugoročna platforma saradnje između političkih subjekata, posebno kada su u pitanju državni interesi.

"Upravo dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je takvo pitanje od državnog interesa po kome moramo biti ujedinjeni. Mi smo ispunili naše obaveze, pa će se uskoro naši građani slobodno kretati u Šengenskoj zoni, jer sam siguran da će EU raditi svoj posao bez gubljenja vremena. Sada, ubrzanim koracima, implementacijom paketa reformi, moramo stvoriti novu dinamiku u procesu pridruživanja naše zemlje EU i NATO-u", napisao je Tači. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.