Ivanović moli Trampa da rehabilituje Bobija Fišera

Ivanović moli Trampa da rehabilituje Bobija Fišera

Crnogorski šahista, velemajstor Božidar Bonja Ivanović poslao je molbu američkom predsjedniku Donaldu Trampu da posthumno rehabilituje legendardnog šahistu Bobija Fišera.

Robert James "Bobby" Fišer (9. mart 1943 - 17. januar 2008) jedan je od najvećih šahista u istoriji ove igre. Osvojio je titulu svjetskog prvaka 1972. godine u meču sa Borisom Spaskim.

Nakon toga prestao je da igra. Godine 1992. odigrao je meč sa Spaskim u Beogradu i na Svetom Stefanu, čime je prekršio američke zakone jer su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama.

Nakon završetka meča nije se više mogao vratiti u SAD, a bilo je jasno da će američka vlada tražiti izručenje i od zemalja u kojima boravi. Skrivao se u zemljama koje su mu davale privremeno skrovište, a 2004. živio je u Japanu.

SAD su zahtijevale izručenje, pa mu je u napetoj atmosferi, prije nego što je japanska vlada donijela odluku o tome, vlada Islanda  početkom 2005. dodijelila državljanstvo i poslala po njega poseban avion. Usamljen i okružem najvjernijim intimnim poštovaocima preminuo je i sahranjen na Islandu 2008. daleko od svjetske pažnje iako važi za čovjeka koji je šahu obezbijedio najveću popularnost svojim kontroverznim ponašanjem i veličanstvenim šahovskim stilom.

Povodom molbe za posthumnu rehabilitaciju, Ivanović će danas u Podgorici održati konferenciju za medije u knjižari Obodsko slovo, u Atrijumu centra The Capital plaza. On će tada i najaviti svoju novu knjigu o Bobiju Fišeru koju priprema za štampu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.