Svjetski dan pozorišta za djecu uz jubilej Ljepotice i zvijeri

Svjetski dan pozorišta za djecu uz jubilej Ljepotice i zvijeri

Gradsko pozorište i ove godine biće dio globalne proslave 20. marta – Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade. U čast ovog značajnog datuma za teatarsko stvaralaštvo u utorak, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće igrana predstava „Ljepotica i zvijer“ (4+), u režiji Teatra mladih.

Ovim igranjem obilježiće i jubilej, deceniju uspješnog teatarskog života ove predstave. Pred početak predstave, glumica Katariina Krek pročitaće poruke koju su ove godine za 20. mart napisali američki dječji pisac i ilustrator Mo Vilems i sedamnaestogodišnjak iz Sirije Mohamad Al Džunde, dobitnik Međunarodne nagrade za prava djece koju dodjeljuje Fondacija Kids Rights za 2017. godinu.

Takođe, biće ovo prilika i da svečano imenuju počasne članove Gradskog pozorišta za 2018. godinu. To su: Aleksandra Vujisić, Sofija Vujasin, Đina Rovčanin, Iris Popović, Jana Filipović, Lana Vuković, Mila Mugoša, Sara Lopičić i Irina Babić.

Novi počasni članovi ovim povodom dobiće majice sa logom Gradskog pozorišta i akreditacije koje će im omogućiti besplatne ulaznice za sve predstave sa repertoara Gradskog pozorišta.

Predstava „Ljepotica i zvijer“ rađena je prema tekstu Igora Bojovića, u kombinaciji maske, glumačke igre i sjenki. Na duhovit način pripovijeda poznatu bajku o ljubavi koja se rađa između Najljepše Međ Najljepšima i Zvijerske Zvijeri.

Kako je Zvijer zapravo razmaženi princ na kojeg je bačena kletva, to stvara niz komičnih situacija u kojima učestvuje i dvorska luda Skakutalo… Igraju: Kristina Stevović/ Marija Labudović, Pavle Ilić/Vule Marković i Branko Ilić.

Scenografija, kostim i maske djelo su Ivanke Vane Prelević, muziku potpisuje Olivera Dakić, koreografiju Slavka Nelević, a sjenke Velimir Velev.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete pod motom „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today) koji je osmislila Međunarodna asocijacija pozorišta za djecu i mlade (ASSITEJ).

Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi skrenuli pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti zа djecu i mlаde. Svake godine važnom porukom, koja ima za cilj da ukaže na važnu ulogu teatarske umjetnosti u odgajanju djece, oglasi se i predsjednica ASSITEJ-a Ivet Hardi.

Podsjećamo da je od 20. marta na snazi i akcija „7 dana mart teatra“ (Posvetite u martu sedmicu teatru!), koju je Gradsko pozorište realizovalo u težnji da zajedno sa publikom, uz kvalitetne predstave i velike popuste, proslavi nastupajuće teatarske praznike.

Akcija će trajati do 27. marta i obuhvatiće osam predstava sa repertoara, sa popustom na ulaznice koji će iznositi 50 odsto. Pored „Ljepotice i zvijeri“, u okviru ove akcije publika će moći da vidi i predstave: „Prodavnica igračaka“, „Pogled s mosta“, „Pinokio“, „Lažljivci“, „Slasti slave“, „Kod Nojeve barke u osam“ i „Čuvari tvog poštenja“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.