Crnogorci osumnjičeni za pomaganje džihadistima
Ilustracija

Vrbuju i finansiraju ljude pa ih šalju u Siriju

Crnogorci osumnjičeni za pomaganje džihadistima

Uprava policije, u saradnji sa tužilaštvom, sprovodi dvije akcije usmjerene na identifikovanje osoba koje pomažu ratnicima u Siriji. Akcijama je obuhvaćeno pet osumnjičenih da vrbuju džihadiste, finansiraju ih ili na bilo koji način pomažu pripadnicima Islamske države na ratištima.

“U oblasti borbe protiv terorizma sprovode se predmeti „Atendant” u odnosu na tri crnogorska državljanina za koja postoji sumnja da vrbuju, pomažu, finansiraju odlazak crnogorskih državljana u strane oružane formacije u Siriji i u odnosu na koja postoje osnovi sumnje da vrše krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama iz čl.449b KZ CG i „Planer” u odnosu na dva crnogorska državljanina za koja postoji sumnja da vrbuju, pomažu, finansiraju odlazak naših državljana u strane oružane formacije u Siriji”, navodi se u Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja Uprave policije za 2017. godinu, piše Dan.

Osim identifikovanja i procesuiranja osumnjičenih za pomoć džihadistima i njihovo vrbovanje, policija i tužilaštvo sprovode istraživanja na identifikovanju lica povezanih s terorizmom i ekstremizmom na teritoriji Crne Gore.

Tako su službenici Sektora kriminalističke policije otkrili određen broj pripadnika i sljedbenika selafizma, koji kroz razne oblike djelovanja ekstremnog praktikovanja vjere, podrške formiranju „kalifata” u Siriji, ali i podrške džihadu, utiču na radikalizaciju i proces razvoja nasilnog ekstremizma.

Da se crnogorski državljani bore na ratištima u inostranstvu, najčešće u Siriji, dokazuje i to što je jedan dio zarobljen, a nekoliko njih je i stradalo boreći se za Islamsku državu. Neki od naših državljana nalaze se čak i na snimcima na kojim „Islamska država” šalje prijeteće poruke da neće stati sa napadima, a jedan crnogorski državljanin nalazi se i na snimku pogubljenja, piše Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.