Srbija:  Prva odšteta za nestalu bebu iz porodilišta 10.000 eura
ilustracija

Srbija: Prva odšteta za nestalu bebu iz porodilišta 10.000 eura

Sudija kikindskog Osnovnog suda dosudila je prvu odštetu u Srbiji, u iznosu od 10.000 eura, ocu bebe koji sumnja da mu je dijete nestalo iz porodilišta.

To pišu "Večernje novosti" i dodaju da presuda od 6. februara nije donijeta po zakonu o nestalim bebama, koji je Vlada Srbije usvojila tek prošle nedelje.

Prvostepena presuda nalazi se pred apelacionim sudom u Novom Sadu, po žalbi Državnog pravobranilaštva. Dok se čeka odluka novosadške apelacije, koja će uticati i na sve ostale presude u sličnim slučajevima, sudiju čeka još jedan istovjetan postupak, pišu "Novosti". 

Presuda sudije istovjetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv Srbije, a Srbiji je tom prilikom naloženo da riješi pitanje nestalih beba, kao i da Jovanovićevoj isplati 10.000 eura odštete i sudske troškove, pošto za 30 godina nije dobila odgovor šta se desilo sa njenom bebom koja je rođena zdrava u Ćupriji oktobra 1983. godine, da bi posle tri dana navodno umrla. 

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsjetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali da je po formiranju nove vlade iz nje povučen. 

"Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile dio dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona", rekla je Kuburović za "Novosti". 

Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama", obratilo se Kancelariji Savjeta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primjedbe proslijede Komitetu ministara. 

"Nije tačno da su se vlasti u Srbiji konsultovale sa Udruženjem roditelja u vezi sa predlogom zakona u januaru. Prema njemu, nemoguće je implementirati presudu Evropskog suda, jer nisu predviđeni ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo istražne radnnje. Vlasti guraju zakon da bi u sudovima sve zataškali", piše Udruženje Savjetu Evrope. 

Njihova inicijativa upućena vlastima, koja je prihvaćena, podrazumijeva formiranje mešovite komisije (kao mehanizma i nadzornog tijela, predviđenih presudom iz Strazbura), koju bi činili predstavnici udruženja roditelja i države. Ona bi istraživala svaki pojedinačni slučaj nestalih beba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.