Zlatno pravilo: Ne idite u šoping gladni, tužni i nervozni
Foto: Ilustracija

Zlatno pravilo: Ne idite u šoping gladni, tužni i nervozni

Zlatno je pravilo da ne kupujete gladni, tužni ili nervozni, a ukoliko ste slabi na razne stvari u šopingu, i to počinje da bude problem, dobro rješenje za vas je da se, prije nego što izvadite novčanik, zapitate - da li ja ovo radim zato što se dobro osjećam, ili mi je ova stvar zaista potrebna?

"Najbolji način borbe protiv bilo kakvih impulsivnih odluka - da li pod uticajem atmosfere, pogodnih osjećaja, stresa ili nelagode jeste da zaista znamo šta nam treba i šta nam naš kućni budžet dopušta da kupimo", kaže Andrea Lučić s Katedre za marketing s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Pritisak da nešto moramo da imamo stvara se na različite načine. To je utisak da je nešto izrazito povoljno ili se određena ponuda izdvaja kao jedinstvena i do sada neviđena. Dobro arhitektonski osmišljena trgovina s određenim rasporedom garderobe, uz kombinaciju mirisa, boja i rasporeda svjetla nesumnjivo utiče na to koliko ćemo potrošiti.

"Postoji nešto što se zove posebna prilika. To je svakako vrijeme Božića kada se stvara atmosfera koja je pogodna za donošenje iracionalnijih potrošačkih odluka nego što je slučaj u drugim vremenima. Stvara se atmosfera pomoću koje trgovci uspijevaju da prodaju mnogo više nego što kupcima zaista treba", kaže Lučić za Dnevnik.hr.

Potrošači se tome mogu oduprijeti tako da se svakog puta zapitaju donosim li odluku o potrošnji zato što se osjećam dobro ili mi to zaista  treba i mogu to priuštiti. Zlatno je pravilo da ne kupujete gladni, tužni ili nervozni jer ćete se opet tako osjećati kada dobijete bankovni ilisting stanja na računu na kraju toga mjeseca.

"Mi upravljamo samim sobom na način da stvaramo svijest o svojim raspoloženjima, psihičkim stanjima i načinu na koji donosimo odluke. To se može učiniti na način da sami sebe pratimo, prepoznajemo svoja ponašanja i da ne djelujemo na sebe militantno i izrazito agresivno nego da smo strpljivi u tome da vidimo koji su stvarni motivi kupovine", tumači Andrea Lučić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.