Foto: Demokrate, Zdenka Popović

Demokrate pitaju: Koji su to objekti koji se računaju da su bespravno izgrađeni?

"Stijepović donio odluku da visokim funkcionerima riješi stambeno pitanje po povlašćenim uslovima"

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada održao je danas pres konferenciju na kojoj su predsjednik Kluba, Vladimir Čađenović, i poslanica i odbornica, Zdenka Popović, saopštili da će Demokrate bojkotovati i današnju sjednicu Skupštine Glavnog grada, kao i dodatne razloge za to.

„Aktuelni nelegitimni gradonačelnik je pokazao još jednom da je klasični politički prevarant, koji ne trepne kada slaže, kao što je to slučaj sa ugradnjom posebnih vodomjera u stambenim zgradama koje posjeduju zajedničke vodomjere. Već smo javno prezentovali da je u emisiji ,,Živa istina’’ od 17.12.2017. godine, gostujući uoči Dana Podgorice, saopštio da je Vodovod i kanalizacija spremno da o svom trošku ugradi posebne vodomjere u stambenim zgradama gdje postoje zajednički. Da bi tog klasičnog političkog prevaranta izveli na čistac, iako već duže vremena bojkotujemo rad Skupštine Glavnog grada, predložili smo izmjene i dopune Odluke o javnom vodosnadbijevanju na teritoriji Glavnog grada, kojima smo tražili da obaveza ugradnje vodomjera bude o trošku ovog privrednog društva, dakle besplatno za građane stambenih zgrada koje imaju zajedničke vodomjere i koji po sada važećoj odluci moraju sami finansirati ugradnju vodomjera u svom stanu, a najčešće je slučaj da ugrađuju po dva ili tri vodomjera zbog postojanja više vertikala vodovodne instalacije u istom stanu", kazao je Čađenović. 

IMG34c79cd3af9eb873c726d2ae0d51bbd6V

Dodaje da je uoči sjednice koja će se danas održati stiglo i "Mišljenje aktuelnog, ali ne još zadugo gradonačelnika, kojim predlaže da se naš predlog izmjena i dopuna odbije, te da je potrebno uraditi dodatna anketiranja građana i dodatne analize, kao i da za ovaj posao nema novca u Budžetu Glavnog grada za ovu godinu."

"Zato su majski lokalni izbori prava prilika da jednom za svagda ove političke prevarante pošaljemo u ružnu prošlost ovoga grada i ove države“, istakao je Čađenović.

Zdenka Popović je obavijestila javnost da je Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada podnio nekoliko amandmana na Predlog odluke o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za bespravne objekte i na Predlog odluke o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za sve koji legalno grade stambene, poslovne ili stambeno-poslovne objekte.

Popović je najprije tražila odgovor od nadležnog organa da pojasni građanima - koji su to objekti koji se računaju da su bespravno izgrađeni i koji kao takvi ulaze u proces legalizacije; od koje godine se računa da je počela nelegalna gradnja; i da li objekti koji su građeni od 1950-1980 godine ulaze u proces legalizacije?

„Što se tiče samih predloga odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, nije uvažena nesporna činjenica da je velika većina građana gradeći stambene objekte osnovnog stanovanja ulagala iz sopstvenih sredstava djelimično ili potpuno u komunalnu infrastrukturu. Predlog Demokrata je da svi oni koji su iz sopstvenih sredstava ili iz doprinosa gradeći svoj objekat gradili i komunalnu infrastrukturu plate naknadu umanjenu za svoje učešće u izgradnji iste", kazala je ona.

Popović je navela i da je nesporna činjenica da je gradonačelnik Glavnog grada donio odluku da visokim funkcionerima i imenovanim licima riješi stambeno pitanje po povlašćenim uslovima ako time rješavaju pitanje svog osnovnog stanovanja, pa je upitala: zašto se na isti način ne bi dozvolilo i rješavanje pitanja osnovnog stanovanja svim građanima Podgorice koji su od sopstvenih sredstava izgradili stambeni objekat?

„Zato je Klub odbornika Demokrata predložio da vlasnici bespravnih  stambenih objekata  do 100m2, kao i za prvih 100m2, ako ukupna površina objekta prelazi 100m2, plaćaju naknadu za komunalno opremanje koja će biti umanjena za 70%; za bespravne stambene  objekte neto površine do 200m2 - za 50%, a za bespravne stambene objekte do 200m2, čiji je vlasnik ili član porodičnog domaćinstva osoba sa invaliditetom - za 80%.Mora se imati u vidu da vlasnici bespravnih stambenih objekata u najvećem broju pripadaju porodicama slabog imovnog stanja pa iznos naknada koji treba da plate u postupku legalizacije objekta treba učiniti realno mogućim za te porodice", saopšteno je.

Poslanica i odbornica Demokrata je saopštila i da su odbornici Demokrata predložili da se investitorima koji legalno grade porodične stambene zgrade do 200m2 ukupne neto površine, a koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, odnosno kojima će stambeni objekat služiti kao objekat osnovnog stanovanja, naknada za komunalno opremanje umanji za 70%.

"Razlog za predlaganje ovih Amandmana kojima se daju povlastice vlasnicima bespravno sagrađenih objekata leži u činjenici da se legalizacija ovih objekata ne može sprovesti uz predložen iznos naknada. Sve zemlje iz okruženja su primijenile sličan koncept. Kod nas se donosi odluka koja je neprimjenljiva i zbog toga štetna  za budžet Glavnog grada, jer se isti neće puniti planiranom dinamikom, zato što građani nisu u mogućnosti da plaćaju visoke troškove legalizacije objekata", zaključila je Popović.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.