Milijarder želi da prenese mozak na kompjuter, evo po kojoj cijeni

Cijena 10.000 dolara i život

Milijarder želi da prenese mozak na kompjuter, evo po kojoj cijeni

Milijarder iz Silikonske doline platio je 10.000 dolara da bude ubijen, a njegov mozak spašen na kompjuteru kako bi doživio vječni digitalni život.

Sem Altman, 32-godišnji tehnološki biznismen, platio je da se pridruži na čekanju na listi za Nectome, program koji obećava da će digitalno pohraniti informacije iz mozga, a jedan dan ih i objaviti na kompjuteru koji će ih ovjekovječiti.

Kako kaže kompanija, postoji jedna kvaka – procedura je 100% smrtonosna.

Altman je ubijeđen da će ljudski mozak biti digitalizovan tokom njegovog života.

Milijarder nije usamljen, još 24 osobe prijavile su se na listu čekanja za Nectome.

Nectome obećava da će klijentima tokom života balzamovati mozak kako bi ga kad to tehnologija dopusti uploadovali na kompjuter i digitalno učinili besmrtnim.

Hemijskim putem, Nectome može prezervirati ljudski mozak na stotine ili čak hiljade godina dok ne bude “ponovo rođen” u kompjuterskoj simulaciji.

Proces zahtijeva “svjež mozak” kako bi hemikalije djelovale i ubile vlasnika u procesu.

Projekt je moguć jer je u pet država u SAD-u asistirano samoubistvo potpuno legalno, a Nectome je osigurao donacije od federalnih grantova kako bi sproveo istraživanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.