Pelegrini umjesto Fica
Foto: Tanjug

Smjena na čelu Vlade Slovačke

Pelegrini umjesto Fica

Lider vladajuće socijalističke stranke Slovačke, SMER, Robert Fico i cijela vlada su danas podnijeli ostavke zbog duboke krize i demonstracija poslije ubistva istraživačkog novinara koji je pisao o povezanosti Fica s italjanskom mafijom.

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska je prihvatio ostavku i mandat da sastavi vladu sa istim koalicionim partnerima Slovačkom narodnom strankom i partijom slovačkih Mađara Most-Hid, povjerio vicepremijeru za investicije i digitalizaciju u Ficovoj vladi, 42-godišnjem Peteru Pelegriniju.

Pelegrini je šefu države donio potpise 79 od 150 poslanika Skupštine Slovačke koji su podržali odluku koalicionih partnera da bi se izbjegli prijevremeni izbori, te da nova koaliciona vlada, samo a drugim ministrima i na čelu sa Pelegrinijem ostane do isteka mandata 2020. godine.

Pelegrini, ekonomista i biznismen iz Banske Bistrice u Ficovoj vladi je bio vicepremijer za investicije i digitalizaciju, 2015. i 2016. godine bio je predsjednik parlamenta, a prije toga ministar prosvjete nauke i sporta.

Spada među javnosti prihvatljivija lica stranke SMER, socijaliste kojima i opozicija priznaje da drži riječ. U sadašnjoj krizi jedan je od rijetkih zvaničnika SMER-a koji nije prihvatio Ficovu teoriju zavjere da je američki finansijer i filantrop Džordž Soros finansirao i isprovocirao proteste da bi srušio SMER s vlasti.

Za Kisku i lidera stranaka vladajuće koalicije Pelegrini je prihvatljiv i stoga što je proteste desetina hiljada Slovaka, najveće od Plišane revolucije, ocijenio kao demokratsko pravo da izraze stav.

Pelegrini ima i korektniji odnos prema novinarima nego zvaničnici Ficovih socijalista. Fico godinama odbija da odgovara na pitanja novinara ako ga kritikuju, a povremeno ih vrijeđa.

Prvi svojevrsnim referendum o Pelegriniju kao premijeru biće protesti zakazani za petak, pošto su organizatori saopštili da nije dovoljno da ode Fico i njegovi ministri, već zahtijevaju vanredne izbore.

Nevladine organizacije i 140 umjetnika i ličnosti objavili su danas apel "Želimo ponovo da vjerujemo državi" zatraživši od Pelegrinija i buduće vlade da zbog ubistva novinara smijene šefa policije i specijalnog tužioca.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.