Krem devete umjetnosti u Crnoj Gori
Rad Lorenca Pastrovikia

Strip festival u Herceg Novom po 12. put

Krem devete umjetnosti u Crnoj Gori

Ove godine, po 12. put, Herceg Novi biće domaćin festivalu stripa. Priča koja iz godine u godinu raste i već sada se može smatrati ozbiljnim festivalom u evropskim okvirima.

I u Crnoj Gori je prepoznatljiv među ljubiteljima stripa jer su tokom godina u Novom gostovali velikani koji su stvarali najveće likove devete umjetnosti poput Dilana Doga ili Korta Maltezea.     

Braća Lorenco i Alesandro Pastrovikio novi su potvrđeni gosti ovogodišnjeg dvanaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF). Braća Pastrovikio vrhunski su strip umjetnici iz Italije, zvijezde Diznija i Bonelija (Bonelli editore). Lorenco je jedan od najpoznatijih strip umjetnika Diznija, za kojeg je radio na praktično svim najvećim izdanjima  i kao autor naslovnica i kao crtač cjelokupnih serijala. Proslavio se radom na serijalima o Baji Patku, Mikiju Mausu, Mini Maus  i mnogim drugima. Njegov mlađi brat Alesandro, takođe je svoje početke vezao za Dizni i to kao član redovne ekipe najpoznatijeg serijala Topolino.

alessandrorad1

Rad Alesandra Pastrovikija

“Nastavljamo našu sjajnu priču o vraćanju svijesti o devetoj umjetnosti u Crnoj Gori i opravdavanju imidža jedne od najvažnijih strip manifestacija u regionu, što svakako Hercegnovski strip festival već nekoliko godina jeste. Dovođenjem autora koji pripadaju svjetskom kremu strip stvaralaštva iz godine u godinu HSF je stekao takvu reputaciju da sada više ni najvećim autorima devete umjetnosti ne moramo da objašnjavamo šta smo i ko smo, već svaki dogovor traje nekoliko minuta i zavisi isključivo da li autori mogu da ostanu šest dana kod nas.” priča za Kodex o HSF jedan od trojice njegovih osnivača i pr festivala Nebojša Mandić.

Da zna šta govori dokazuje i činjenica da je u 2016.-oj, desetoj, jubilarnoj godini postojanja, HSF pokrenuo zimsku ediciju festivala „Zimski Strip Vikend – Winter is Coming“ i ugostio svjetsku super zvijezdu Williama Simpsona, strip crtača iz Belfasta, glavnog storyboard umjetnika najpopularnije svjetske TV serije „Game of Thrones (Igra Prestola)“.

Njegovo gostovanje izazvalo je nevjerovatnu medijsku pažnju kako u zemlji tako i u regionu. Pored štampanih i elektronskih medija, sve najveće TV stanice u Crnoj Gori napravile su priloge o ovom gostovanju. Ipak, dovesti umjetnika tog ranga na festival stripa u Crnoj Gori nije lako.

“Svako od umjetnika kombinuje svoje vrijeme jer svi oni među sobom razgovaraju i jedni drugima preporučuju festivale, a o HSF-u je takva slika stvorena da svako ko je ikada bio naš gost želi da se vrati i takav utisak prenosi i svojim kolegama. U svakom slučaju Herceg Novi se već odavno pozicionirao vrlo visoko na regionalnom, ali mogu slobodno reći i na evropskom nebu devete umjetnosti i činjenica da već sada pola godine ranije imamo potvrđen dolazak takvih velikana iz najvećih izdavačkih kuća, je nešto što nam imponuje, a smatram da bi trebalo i da imponuje svima u Crnoj Gori, jer su zahvaljujući našem festivalu za Herceg Novi i Crnu Goru čuli i u Marvelu i Dizniju i Boneliju i Del Kuru, ali i u gigantima poput HBO-a i mnogim drugim producentskim kućama sa kojima su sarađivali strip crtači a naši gosti.” kaže za Kodex Nebojša Mandić, jedan od organizatora i Pr HSF-a.

Pola godine prije početka dvanaestog izdanja festivala koje je na programu od 7. do 12 septembra, HSF već ima šetoricu (ranije potvrđeni Walter Venturi, Joevito Nuccio, Mirko Čolak i Davide de Cubelis) svjetskih zvijezda devete umjetnosti.

Sve to govori da deveta umjetnost u Herceg Novom ima blistavu budućnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.