Svako treće domaćinstvo verbalno i fizički kažnjava djecu
Foto: Anadolija

Konsultativno saslušanje ministara

Svako treće domaćinstvo verbalno i fizički kažnjava djecu

Fizičko kažnjavanje može da ugrozi dječija prava na obrazovanje, zdravlje i život, a ključ u sprječavanju ovog fenomena treba staviti na prevenciji, poruke su sa današnjeg konsultativnog saslušanja ministara rada i socijalnog staranja i prosvjete Crne Gore Kemala Purišića i Damira Šehovića, koje je danas održano u Skupštini Crne Gore.

Sve češća pojava nasilja među djecom, u školama, bila je povod da skupštinski odbori za zdravstvo i prosvjetu organizuju okrugli sto, gdje bi se povela rasprava o ovom problemu. 

Suad Numanović, poslanik i predsjednik Odbora za zdravstvo, kaže da je verbalno i fizičko nasilje prisutno i u Crnoj Gori. 

"Fizičko kažnjavanje može da ugrozi dječija prava na obrazovanje, zdravlje i život. Ono može da uči dijete da je nasilje prihvatljivo. Verbalno i fizičko nasilje je prisutno i kod nas u Crnoj Gori. Prema nekim istraživanjima, najmanje jedno od tri domaćinstva u Crnoj Gori kažnjava djecu. Donesene su izmjene porodičnog zakona i doprinijeće promjeni načina vaspitavanja djece", kazao je Numanović, javlja agencija Anadolija.

2018031322921170931620048Web

Foto: Anadolija

Ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović poručio je da je prevencija ključ i na nju treba staviti akcenat. 

"Da bi odgovorili na potrebe djece i društva, prije 10 godina smo započeli projekat 'Škola bez nasilja'. Program je imao za cilj da smanji i spriječi nasilje među školskom djecom. Danas mogu da vas informišem da se program primjenjuje u svim školama u državi", rekao je ministar Šehović. 

Zoja Bojanić-Lalović, direktotica podgoričke gimnazije "Slobodan Škerović", istakla je da "nasilja ima i da se sa tim moramo suočiti". 

"U školama poput gimnazija, manje je fizičkog nasilja, ali se suočavamo s emocionalnim nasiljem, vajber nasiljem, pa i seksualnim nasiljem", istakla je Bojanić-Lalović. 

Iz nevladinih organizacija koje se bave sprečavanjem vršnjačkog nasilja apelovali su na ministra prosvjete da nastavnici u školama više pažnje posvete ovom problemu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.