Junker: Balkan više vjeruje u Uniju nego što Unija vjeruje u sebe
Žan -Klod Junker, Foto: Twitter

Predsjednik EK pred Evropskim Parlamentom izjavio

Junker: Balkan više vjeruje u Uniju nego što Unija vjeruje u sebe

Posjeta Predsjednika Evropske Komisije zemljama Zapadnog Balkana ostavila je na Žan Klod Junkera toliki utisak da je Zapadni Balkan bio prva tema njegovog obraćanja poslanicima Evropskog Parlamenta u Strazburu, u susret sastanka Evropskog Savjeta koji je zakazan za 22. i 23. mart.

Put na Bakan, kaže Junker, nezaboravan je iz nekoliko razloga a ono što je ostavilo najjači utisak na njega jesu strast i povjerenje u Evropsku Uniju koje je na Balkanu osjetio.

“To je u meni ponovo probudilo osjećaj vjere i nade, ukoliko jedan region sa tako dramatičnom prošlošću je čvrsto riješen da sprovede temeljne reforme od vrha do dna kako bi se priključio našoj Uniji onda i mi kao Unija moramo biti vrijedni toga. Zapadni Balkan očigledno više vjeruje u Uniju nego što Unija vjeruje u sebe. Takvu vrstu vjere želim da vidim i u Uniji i u svih 27 njenih članica.”poručio je predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker u obraćanju Evropskim parlamentarcima.

Junker je takođe poručio da samom regionu Zapadnog Balkana treba više jedinstva. Još je puno posla na kojem na Balkanu treba raditi i svi međusobni konflikti moraju se okončati.

Zemlje Zapadnog Balkana moraju nastaviti sa reformama, posebno kada se dođe do pitanja vladavine prava I temeljnih sloboda i vrijednosti.

“Liderima regiona sam rekao da nema bržeg načina da se stigne do Unije. Stavićemo suštinu ispred brzine. Svaka zemlja će se mjeriti shodno postignutom i rekao sam im da nema određenih datuma niti rokova. Ali, sa puta sam se vratio više nego ikad uvjeren da je to naša zajednička budućnost. To pomirenje naše istorije i naše geografije. To je i razlog više da izgradnja jače, demokratskije i ujedinjene Evropske Unije bude u našem fokusu. O tome će se govoriti i na nastupajućem Evropskom Savjetu.”  iznio je svoje utiske sa Balkanske ture poslanicima Evropskog Parlamenta, Žan Klod Junker.

Junker je na kraju pohvalio i predsjedavanje Unijom koje je sada u rukama Bugarske. Kazao je da su Bugari trasirali put poslednjih nedelja pa, pored ture po Balkanu, hvali i napredak radničkih prava u Uniji kao dokaz da je poštenje prva odrednica tržišta rada Evropske Unije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.