Preminuo slavni modni kreator Živanši u 92. godini
Iber de Živanši

Preminuo slavni modni kreator Živanši u 92. godini

Legenda visoke mode kreator Iber de Živanši poznat po osnivanju istoimene modne kuće i po kreacijama za glumicu Odri Hepbern umro je u 92. godini, rekao je danas njegov partner u saopštenju.

Kreator Filip Vene je naveo da je Živanši umro u noći u subotu 10. marta, da bol dijele njegovi nećaci, nećake i njihova djeca kao i da će se sahrana obaviti privatno u uskom krugu.

Od prve revije 1952. do 1995. i odlaska iz svoje modne kuće, prodate grupi LMVh 1988, Iber de Živanši je tokom četdeset godina obilježavo svijet mode elegancijom svojih kreacija kao što je čuvena mala crna haljina koju je nosila glumica Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija".

"Među kreatorima koji su od 1950. definitivno postavili Pariz na vrh svjetske mode ističe se modna kuća Ibera de Živanšija. Kako dugim večernjim haljinama tako i dnevnim toaletama on je znao da objedini dva rijetka kvaliteta inovativnost i bezvremenost", napisao je Bernar Arno koji je na čelu kuće LVMH.

Modna kuća je takođe odala počast svom osnivaču u saopštenju pozdravljajući osobu koja je bila nezaobilazna u svijetu francuske visoke mode i simbol pariske elegancije tokom više od pola vijeka.

"I danas njegov pristup modi i njegov uticaj opstaju, njegovo djelo i dana ostaje relevantno", navodi se u saopštenju.

Izložba posvećena radu Ibera de Živanšija organizovana je prošle godine u Muzeju čipke u Kaleu na sjeveru Francuske, u regionu odakle on potiče.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.