Si Đinping doživotni predsjednik
Si Đinping

Istorijska promjena u Kini

Si Đinping doživotni predsjednik

U Kini je danas usvojen ustavni amandman kojim se ukida ograničenje mandata, a čime će predsjedniku Si Đinpingu biti omogućeno da vlada neograničeno, prenosi Tanjug.

Za tu, kako je agencija AP navela, istorijsku promjenu glasalo je 2.958 delegata, dva su bila protiv, tri uzdržana, dok je jedan glas nevažeći, prenijela je agencija AP.

Tom promjenom ustava Kine na Svenacionalnom kongresu uklonjena je i poslednja prepreka koja ograničava predsednički mandat na dva uzatastopna.

Predlog je naišao na kritike među liberalnim aktivistima koji promjenu vide kao vraćanje na eru Mao Cedunga, čija je politika vladavine jednog čovjeka dovela Kinu do gladi, haosa i konačno političke stagnacije.

Ustavnim amandmanom koji je danas odobren u Kini oboren je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi spriječio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, piše AP.

Rezultati glasanja objavljeni su oko 15.50 po lokalnom vremenu na ekranu u sali Svekineskog narodnog kongresa.

"Ustavni amandman je odobren", saopšteno je u sali nakon čega je uslijedio aplauz.

Kineska agencija Sinhua prenijela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u posljednjih 14 godina.

AP navodi da predsjednik Kine Si Đinping nije pokazivao emocije i da je ostao na svom mjestu kako bi odslušao izvještaj o radu Kongresa.

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je da se iz Ustava izbriše stavka prema kojoj predsjednik može samo da ima dva uzastopna mandata od pet godina.

Prethodno je Centralni komitet KPK predložio da "misao Si Đinpinga" bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktorbu u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.