Budimpešta - grad istorije, kulture i tradicije (FOTO)
Foto:Anadolija

Budimpešta - grad istorije, kulture i tradicije (FOTO)

Budimpešta, grad na obalama Dunava i glavni grad Mađarske, istorijskim i kulturnim građevinama svakodnevno privlači veliki broj turista iz svih dijelova svijeta, što je objektivom zabilježio fotoreporter agencije Anadolija.

Pažnju turista mađarska prijestonica privlači prvenstveno jedinstveni spoj bogate istorije, kulture i tradicije, ali i moderni grad. Ovaj, jedan od najljepših evropskih gradova, ima mnoge znamenitosti od kojih se izdvajaju Budimski dvorac, Andraševa avenija, Trg heroja i Milenijumska podzemna željeznica.

Među znamenitostima se izdvaja i bazilika svetog Stjepana visoka 96 metara i u njoj se nalaze mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja Stjepana I. Ona je treća crkva po veličini u Evropi.

Zgrada mađarskog parlamenta izgrađena je u neogotičkom stilu i smatra se jednim od najboljih primjera istoricizma. Nekad je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas je još uvijek treća. Sa bazilikom svetog Stjepana, najviša je zgrada u Budimpešti.

Tu je naravno i Ribarski bastion, neogotička terasa sa koje se pruža veličanstven pogled na grad. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.