Aplikacija za provjeru potpisa može doprinijeti povjerenju građana u izborni proces
CeMI

Aplikacija za provjeru potpisa može doprinijeti povjerenju građana u izborni proces

Aplikacija za provjeru potpisa, koju je najavila danas Državna izborna komisija (DIK), može doprinijeti povjerenju građana u izborni proces, ali ona ne oslobađa odgovornosti tu instituciju da provjerava vjedostojnost prikupljenih potpisa, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

DIK je na današnjoj sjednici utvrdila aplikativno rješenje za provjeru da li je birač svojim potpisom podržao određenog kandidata za predsjednika Crne Gore, koje će, kako su najavili, u narednih nekoliko dana biti izrađeno i dostupno građanima putem veb-a.

U CeMI-ju smatraju da, aplikacija za provjeru potpisa, može značajno smanjiti prostor za zloupotrebe političkih kandidata u izbornom procesu.

„CeMI podržava i ohrabruje ovakvo aplikativno rješenje, kojim će građani moći da provjere da li je zloupotrijebljen njihov potpis i matični broj, zarad kandidature nekog od predsjedničkih kandidata“, kaže se u saopštenju koje prenosi PR Centar.

Iz CeMI-ja su ocijenili da aplikacija može doprinijeti povećanju povjerenja građana u izborni proces.

„Sa druge strane, moramo imati u vidu da ovo rješenje nije dovoljno, već da DIK mora preuzeti ulogu institucije koja provjerava vjerodostojnost prikupljenih potpisa, te da na taj način bude aktivan učesnik predizbornog procesa, kroz provjeru regularnosti svih podnesenih izbornih akata“, navodi se u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.