Povjerenje je kod žena ključ seksualnog uživanja
Foto: Ilustracija

Kako da udovoljite svom tijelu?

Povjerenje je kod žena ključ seksualnog uživanja

Opuštenost, prihvatanje svog tijela i bliskost s partnerom otključavaju žensku seksualnost. Kako bi oba partnera uživala potrebno je pustiti seksualne mitove i otvoreno pričati o seksu...

Žene su otvorenije prema svojoj seksualnosti nego muškarci i važno ih je u tome još više podsticati, kaže Martina Jerbić-Cecelja (50), ginekolog koja se bavi i seksualnim savjetovanjem. Važno je, dodaje, da shvate kako trebaju zavoljeti svoje tijelo i sebe.

Budite prisutni

"Tu pomažu tehnike opuštanja. Preporučujem mindfulness tehniku koja pomaže usredsrediti se na sadašnji trenutak i osjećaje. Isto je i sa seksom - ako želite da budete zadovoljni njime, važno je da budete prisutni i pokušate uživati u svakom trenutku",kaže dr. Jerbić-Cecelja. 

Zato poručuje ženama da odbace prepreke kako bi ostvarile seksualno zadovoljstvo. To ponekad ne možemo sami postići te su nam zato potrebni seksualni savjetnici i terapeuti koji s velikom uspješnošću rješavaju ove probleme. 

Više nema tabu tema

"Samozadovoljavanje takođe može podstaknuti želju i uzbuđenje te povećati seksualno samopouzdanje. Muškarci još više masturbiraju od žena, iako ni žene ne zaostaju, a danas je to sve manja tabu tema među parovima", kaže dr. Jerbić-Cecelja. 
Ipak, mnoge žene danas imaju seksualne probleme - od problema sa seksualnom željom, postizanjem orgazma, zadovoljstva partnerom, povjerenjem i strahom od priznanja vlastite potrebe za seksualnim odnosom. 

Svaka peta žena ima poremećaj orgazma, svaka sedma navodi nedostatak seksualne želje, a svaka deseta izostanak uzbuđenja i bolni orgazam.

Posveti mi se ovaj tren

"Žene se najviše žale da partner nije prisutan u trenutku kad je s njom - obično telefonira ili obavlja neke poslove ignorišući njeno prisustvo. Žene žele odnos povjerenja kojim muškarac pokazuje da mu je ona važna. To ne znači da moraju 24 sata biti zajedno, ali kad je s njom - onda treba biti s njom. Samo tad raste privlačnost prema partneru i želja za seksom",govori dr. Martina Jerbić-Cecelja te dodaje da želi pomoći i ženama, pa tako i njihovim partnerima da budu srećniji u vezi, jer jedino se tako može stvoriti srećnije i produktivnije društvo. 

O seksu treba što više razgovarati

Partneri, pogotovo mlađi ljudi, sve otvorenije pričaju o seksualnim problemima i zabludama želeći poboljšati svoju seksualnost, primjećuje dr. Jerbić-Cecelja.

"No rijetki su parovi koji o tome sami pričaju kod kuće. Uvijek se takve teme lakše otvaraju uz prisutvo seksualnog savjetnika, odnosno terapeuta. Ipak, primijetila sam da su i žene i muškarci spremni mijenjati svoje seksualne navike zbog partnera jer jednostavno žele jedan drugoga",  kaže sagovornica za 24sata.hr.

parzavodjenje

Foto: Ilustracija

TOP 5 savjeta da zavolite svoje tijelo i uživate u njemu

1. Zavolite sebe

Najvažnije je prihvatiti sebe sa svim prednostima i nedostacima. Žena može biti nezadovoljna debljinom, visinom, grudima ili bokovima, ali ako se prihvati takvom kakva jeste, može biti vrlo privlačna.

2. Privlačnost

Ženstvenost i ženska privlačnost ne zavisi od vašeg izgleda, nego ličnosti i otvorenosti prema drugima, kaže dr. Martina Jerbić-Cecelja.

3. Opuštanje i vježba

Zadovoljstvo se postiže duhovnim treningom te fizičkim aktivnostima i šetnjama u kojima se možemo približiti sebi samima. Osim tehnika opuštanja, i joga, fitnes ili zumba mogu pomoći u opuštanju i tako nas činiti srećnijima.

4. Pozitivnost

Okruženje je bitno. Okružite se pozitivnim ljudima. Znati reći ‘ne’ je vrlina i djeluje oslobađajuće. Tako stičemo samopouzdanje i osjećamo se privlačnijima te nadograđujemo svoju seksualnost.

5. Strast u poslu

Posao kojim se bavite radite strastveno i koncentrisano. I to koristi samopouzdanju. Pohvale nakon uspješno odrađenog posla podstiču nas da to podijelimo s partnerom te steknemo više bliskosti i povjerenja.

Izvor: 24 sata.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.