Baković: Žene se u crnogorskom društvu još uvijek suočavaju sa značajnim problemima
Šućko Baković

Ombudsman pozvao na unapređenje rodne ravnopravnosti

Baković: Žene se u crnogorskom društvu još uvijek suočavaju sa značajnim problemima

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković čestitao je 8. mart - Međunarodni dan žena i pozivao na istrajnost i odgovornost u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti.

"I pored unaprijeđenih zakonodavnih i strateških rješenja, kao i određenih rezultata u promociji vrijednosti rodne ravnopravnosti, ipak moramo ukazati da se žene u crnogorskom društvu još uvijek suočavaju sa značajnim problemima u različitim sferama privatnog i javnog života", navodi se u saopštenju Bakovića.

On ističe da je evidentno da se, osim djelimično u pravosuđu, rodni balans još uvijek može smatrati problematičnim u mnogim oblastima kao što su političko djelovanje, administrativno rukovođenje, obrazovanje na najvišem nivou, itd.

Osim toga, Baković navodi da podaci govore o još uvijek značajnom broju predmeta nasilja u porodici koji za žrtve ima žene, a što prema međunarodnim standardima predstavlja oblik diskriminacije.

Ombudsman ističe da odgovor države na ovu pojavu mora biti odlučniji.

"Posebno želimo skrenuti pažnju na žene koje su pripadnice ranjivih kategorija kao što su – osobe sa invaliditetom, starije osobe, žene u stanju socijalne potrebe i slabog imovnog stanja, Romkinje, samohrane majke, žrtve nasilja kao i žene iz seoskih područja i pripadnice LGBT populacije. Žene koje pripadaju nekoj od ovih kategorija, često su višestruko marginalizovane i diskriminisane i njihov položaj je veoma težak. Diskriminacija žena najočiglednija je na tržištu rada, u oblasti zdravstva i zbog porodičnog i bračnog statusa. U posebno nepovoljnom položaju prilikom zapošljavanja i na radu su trudnice i porodilje, kao i žene iz pomenutih marginalizovanih grupa", kaže Baković.

Dodaje da se rodna neravnopravnost ispoljava i kroz još uvijek nedovoljnu političku participaciju žena, ekonomsku nejednakost, neravnopravnu podjelu obaveza u porodici i razlike u imovini koje dovode žene u nepovoljan položaj za započinjanje sopstvenog posla i sl.

"Od posebne važnosti je osnaživanje žena da znaju i da zahtijevaju svoja prava u svim oblastima, a na svima nama da adekvatno vrednujemo ulogu žene u društvu i u skladu sa tim preduzmemo sve mjere i radnje kako bi svoja prava i potencijale mogle da ostvare u punom kapacitetu – i u realnom životu, a ne samo na papiru kroz razna strateška dokumenta i planove. Zbog svega navedenog, dostizanje ravnopravnosti žena u svim sferama društvenog i političkog života mora ostati u vrhu prioritetnih ciljeva države", zaključio je Baković.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.