Mateo Renci podnio ostavku na mjesto šefa stranke
Mateo Renci

Bivši premijer prešao u opoziciju

Mateo Renci podnio ostavku na mjesto šefa stranke

Predsjednik italijanske Demokratske partije Mateo Renci izjavio je da podnosi ostavku na mjesto šefa stranke zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima u Italiji.

Renci, koji je i bivši premijer, rekao je da njegova partija neće praviti koaliciju sa antiimigrantskom Ligom za sjever i populističkim pokretom Pokret pet zvjezdica.  

On je optužio te dvije partije da podrivaju evropske vrijednosti i da su koristili govor mržnje kada su govorili o poslanicima iz njegove stranke.

Prema njegovim riječima, Mateo Salvini iz Lige za sjever i Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvjezdica nazivali su njegove poslanike korumpiranim mafijašima koji "imaju krv na rukama".  

"To smo mi. Vladajte bez nas", rekao je Renci i dodao da je mjesto Demokratske partije posle ovih izbora u opoziciji.  

Predsjednik Demokratske partije je priznao da je njegova stranka pretrpjela "totalni poraz" na jučerašnjim izborima i dodao je da će podnijeti ostavku čim nova vlada podnese ostavku.  

Predizborna koalicija koju su formirale, između ostalih, desnica Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija i ekstremno desničarska Liga Matea Salvinija osvojila je oko 37 odsto glasova i daleko je ispred Demokratske stranke lijevog centra bivšeg premijera Matea Rencija koja ima 19 odsto glasova.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.