Volvo XC40  proglašen za automobil godine (VIDEO)
Foto: Beta

Ženeva

Volvo XC40 proglašen za automobil godine (VIDEO)

Volvo XC40, kompaktni SUV "krosover", za koji njegov proizvođač kaže da je "izgrađen za gradski život", proglašen je danas za "Automobil godine" po anketi desetina evropskih auto-novinara iz 23 zemlje.

Na blistavoj ceremoniji, generalni direktor Volvoa Hakan Samuelson je rekao da se osjeća "fantastično" jer je njegova firma dobila tu prestižnu nagradu poslije nekoliko pokušaja, prenosi Beta.

Današnje uručivanje nagrade je označio nezvaničan početak 88. godišnjeg Salona automobila u Ženevi.

Finalisti za nagradu su bili Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW serije 5, Sitroen C3 Aircross, Kia Stinger i Seat Ibiza.

Prošlogodišnji pobjednik je bio Pežo 3008, francuski model u segmentu SUV srednje veličine.

XC40 je prvi Volvo s novom platformom CMA koja će se koristiti za buduće kompaktne Volvoe i kineske  modele "Geeli" i "Link and Co.".

Optimizacija prostora u kabini automobila smatra se ključnom karakteristikom XC40 zbog povećanja prostora prtljažnika.

XC40 ima pogon na prednje točkove i pogon na sva četiri točka (AWD). 

Isporučuje se u sedam verzija, opremljen novim 1,5 litarskim trocilindričnim motorom ili postojećim, dvolitarskim četvorocilindričnim motorom, u verzijama na dizel ili benzin. 

Moguće je odabrati i benzinski pogon u hibridu T5 "Tvin Engine", s novim benzinskim motorom od 180 KS, uz pomoć elektromotora od 74 KS.

Novi Volvo ima naprednu tehnologiju "Intellisafe" koja pomaže sprječavanje nesreća tokom terenske vožnje, van puteva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.