Davor Đenero

Posjeta Junkera dobar marketing

"Nepravedno stavljati u isti položaj Crnu Goru i Srbiju"

Beograd je lobirao, a Podgorica je radila, zato je Strategija proširenja ovako postavljena. Nepravedno je stavljati u isti položaj Crnu Goru, koja ima otvorenih 30 poglavlja, i Srbiju, koja ima otvorenih 12, kaže za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero.

On je komentarišući posjetu prvog čovjeka EK Žan-Klod Junkera regionu naglasio da je to samo dobar marketing.

"Situacija je ovakva, Srbija nije lobirala samo za sebe, već je lobirala i protiv zemalja koje su u procesu približavanja Uniji. To ne bi trebalo raditi i to donosi kratkoročnu korist jer su rezultati na strani Crne Gore. Srbija pregovara godinu i po kraće od Crne Gore, a imaju 12 otvorenih poglavlja, da ne pominjem problem sa Kosovom. S druge strane, imate Crnu Goru koja u potpunosti sprovodi zajedničku evropsku vanjsku politiku i već u svim poglavljima uvodi evropske standarde i na neki način već funkcioniše kao članica EU. To su sve činjenice koje gospoda u Briselu ne priznaju", poručuje Đenero.

Objašnjava da, u stvari, nema nikakve nove strategije za proširenje. Okviri za proširenje EU su postavljeni Lisabonskim ugovorom, sa jedne i Solunskom agendom sa druge strane, i tu nema mogućnosti da se redefinišu novi kriterijumi.

"Ovo je u suštini samo marketing Evropske komisije prema regiji. Jedina racionalna politika za Crnu Goru je - ne osvrtati se na priče o regatama i konvojima, ne gledati druge, nego raditi svoj domaći zadatak, kao i do sada. To je na neki način i Hrvatska radila, mi smo zanemarili sve priče i fokusirali se na svoj put. Nekada smo mi bili kratko u grupi sa Turskom, onda smo se otisnuli i nastavili sami. Na tom putu su nam najveći saveznici bili zemlje Višegradske grupe. Nadam se da Hrvatska neće biti manje fer prema Crnoj Gori nego što su V4 bile prema nama". kaže sagovornik Pobjede.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.