Konzumiranjem ovih namirnica nećete imati problema sa kostima
Foto: Ilustracija

Preporučuje Kristina Gerbstadt

Konzumiranjem ovih namirnica nećete imati problema sa kostima

Preporučena količina kalcijuma za žene je oko 1200 mg na dan, a najviše ga ima u lisnatom zelenom povrću i siru. Važno je unositi ga na prirodan način, ali i odlaziti redovno na preglede.

Kvalitetna ishrana je ključna u održavanju zdravlja kostiju, posebno nakon menopauze, upozoravaju ljekari.

"Svakodnevno birajte namirnice koje će vašem tijelu dati dovoljne količine kalcijuma, ženama je potrebno 1200 mg dnevno, a muškarci ma1000 mg", kaže dr Kristina Gerbstadt, autorka Doktorske detoks dijete. 

Kalcijum konzumirajte kroz mliječne proizvode (birajte sireve poput čedra, jogurt ili kefir), ovsene pahuljice, orašaste plodove, tofu, a ne zaboravite ni lisnato zeleno povrće, poput kelja, brokolija i prokelja.

Čorba od luka s keljom  

Isjeckani crni luk i kelj prodinstajte na maslinovom ulju i blenderom usitnite u gustu čorbu. Dodajte pavlaku.

Pileći file i bijeli luk  

File špikujte bijelim lukom i ispecite. Proteini iz mesa i kalcijum iz povrća idealna su kombinacija.

Breskve i jogurt 

Desert od voća po izboru s grčkim jogurtom izvrstan je izvor kalcijuma i vitamina.

Tjestenina 

Birajte tijesto od integralnih žitarica bogatih kalcijumom i kombinujte s paradajzom ili sirom.

Kretanje je bitno

Na pravilno i umjereno opterećenje kosti reaguju povećanjem gustoće. Stoga bi bilo dobro odvojiti svaki dan po 30 minuta za jednostavnu šetnju, a redovno koristite i stepenice.

Izvor: Informer

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.