Pogledajte kakvu štetu pravite bateriji ako je punite svu noć
Ilustracija

Pogledajte kakvu štetu pravite bateriji ako je punite svu noć

Iako nam san puni baterije, to isto ne važi i za telefon.

Tijelo nam se odmara tokom noći u puni energiju za naredni dan, pa je sasvim normalno da isti tretman ima i naš smartfon - ili griješimo?

Kada zaspimo i počnemo da sanjamo sve premijum telefone koje bismo željeli da imamo, baterija u telefonu će se napuniti za dva sata do punog kapaciteta.

Ostatak noći, softver će zaustaviti proces punjenja kada baterija stigne do 100 odsto. Na ovaj način se sprječava oštećenje baterije usljed prjeteranog punjenja.

Ali to ne sprječava bateriju da generiše toplotu.

Ako držite telefon pod jastukom ili ćebetom, pa čak i futrolom dok se puni, možete da ograničite njenu sposobnost da se napuni do punog kapaciteta.

Primjera radi, ako baterija dostigne temperaturu od 40 stepeni Celzijusa svakog dana u godini, onda ćete povratiti samo 65 odsto od njenog kapaciteta kada je napunite na 100 odsto. Što je temperatura viša, to se kapacitet baterije više smanjuje.

Pritom, podaci pokazuju da je za životni vijek baterije najbolje da kapacitet varira između 40 i 80 odsto, i samim tim je najbolje puniti je tokom dana, umjesto da telefon nekoliko sati bude uključen u stroju tokom noći.

Telegraf.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.